'Een vergeten oorlog'

8 jaar oorlog in Jemen

Conflict, ziekten en ondervoeding zijn aan de orde van de dag voor kinderen in Jemen. De oorlog begon 8 jaar geleden, op 26 maart en sindsdien is het een van de grootste humanitaire rampen. Elke tien minuten sterft er een kind aan vermijdbare oorzaken, zoals ondervoeding en diarree. 

Het conflict
In het conflict in Jemen strijden Houthi-rebellen, gesteund door Iran, tegen de overheid die gesteund wordt door Saudi-Arabië. Het conflict is het gevolg van jarenlange onderontwikkeling, slecht bestuur en ontevredenheid onder de bevolking. 80 procent van de bevolking (meer dan 24 miljoen mensen) heeft humanitaire hulp nodig. Er is bijna geen kind in Jemen dat geen verlies heeft gekend. Dit conflict wordt ook wel de 'vergeten oorlog' genoemd. Save the Children is al meer dan 60 jaar actief om kinderen in Jemen medische zorg, voedsel en mentale steun te bieden. Wij zijn hen niet vergeten. 

Voedsel en medische zorg
Vorig jaar leden ongeveer 2,2 miljoen kinderen onder de vijf jaar en 1,3 miljoen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven aan ondervoeding. Save the Children steunt gezinnen door hen voedsel en contant geld te geven. Met dat laatste kunnen gezinnen zelf kiezen hoe ze het geld het best kunnen spenderen voor hun familie. We trainen onze medewerkers en partners ter plaatse van het belang van borstvoeding, zodat ze zich bewust zijn van de voordelen en dit weer kunnen doorgeven. We ondersteunen ziekenhuizen en medische klinieken, zodat kinderen daar kunnen worden behandeld voor ondervoeding of andere ziekten.

In 2022 hebben we meer dan 1,2 miljoen mensen, waarvan 768.201 kinderen, bereikt met gezondheidszorg en hulp gegeven bij ondervoeding. 

Nusair is helemaal opgeknapt
Nusair* was nog maar net een jaar toen hij bij een kliniek van Save the Children werd gebracht. Hij was ondervoed en liep het gevaar te overlijden. Hij werd behandeld door de dokters en begon aan te sterken. Save the Children bleef de familie begeleiden, en nu, twee jaar later, is hij helemaal gezond. "Hij was zo zwak. Je zag alleen maar huid en botten," vertelt zijn moeder. "Nu is hij een vrolijke en levendige jongen. Hij gaat overal naartoe op zijn fietsje." 

Mijnen
De oorlog gaat op 26 maart het negende jaar in. En hoewel er inmiddels minder kinderen omkomen bij directe oorlogshandelingen zoals luchtaanvallen, is het gevaar voor kinderen juist gestegen, ook in tijden van wapenstilstand. De afgelopen vijf jaar zijn er acht keer meer slachtoffers gevallen door landmijnen en andere niet ontplofte granaten dan in de jaren ervoor. Elke drie dagen raakt een kind er door gewond of gedood. Alleen in 2022 ging het al om 199 kinderen. Met name kinderen die in vluchtelingenopvang wonen zijn extra kwetsbaar, zij worden erop uit gestuurd brandhout of water te halen en lopen daarbij gevaar te stuiten op mijnen. Save the Children steunt deze kinderen met medische zorg, mentale steun en contant geld. 

Zo hebben wij ook de tienjarige Maha* gesteund. In oktober 2022 veranderde haar leven voor altijd. Tijdens een wandeling met haar zus, stond ze op een landmijn. Ze raakte haar linkeroog en rechterarm kwijt. Haar zus brak haar been. Save the Children ondersteunt de familie met geld voor de medische kosten en met mentale steun.  

Osama* in een kindvriendelijke ruimte in Taiz, Jemen

Mentale zorg
1 op de 5 kinderen in Jemen voelt zich constant bang. Er is geen kind dat geen verlies heeft gekend. Daarom biedt Save the Children mentale zorg. In kindvriendelijke ruimtes krijgen kinderen onder andere sport- en spelactiviteiten om stress te verminderen. Daar kunnen ze spelen, maar tegelijkertijd ook praten over wat ze hebben meegemaakt. Ze leren hun emoties en gevoelens op een gezonde manier te uiten en verwerken, bijvoorbeeld door erover te praten of het te tekenen. 

Save the Children zet zich onvoorwaardelijk in voor de kinderen in Jemen. Wij zijn hen niet vergeten. 

Lees het laatste nieuws uit Jemen

17-MEI-2023

Save the Children bouwt duurzaam watersysteem in Jemen

26-MRT-2023

8 jaar oorlog Jemen: Hoe Save the Children hulp biedt

17-JAN-2023

Philips Foundation en Save the Children werken samen in Jemen

>