Skip to main content
47fc6370-3d34-4245-a971-8c3a6cc62021.jpg.webp

Jawad (8) ‘Ik werkte als grafdelver’

Donderdag 23 Januari 2020
De Syrische Jawad heeft zijn hele leven alleen oorlog gekend.
‘Ik ben niet bang om hier te werken, want de mensen zijn toch al dood,’ vertelt de 8-jarige jongen. Hij werkte, samen met met zijn vader en 15-jarige broer Yazan, als grafdelver in de provincie Idlib in Syrië. Onze lokale collega’s hebben er voor gezorgd dat Jawad voor het eerst in z’n leven naar school kan.
 
Leven onder IS
Het gezin komt oorspronkelijk uit Aleppo. Vader Ghassan werkte daar in de bouw. Voordat ze hun huis ontvluchtten, leefden ze een tijd onder IS. Tijdens die periode hebben Jawad en Yazan veel geweld en gruwelijke moorden gezien.
 
‘Ik wil leraar worden’
Dankzij de steun van onze Syrische collega’s kan het gezin nu een appartement huren, ontvingen ze water en voedsel en heeft Ghassan een nieuw bedrijf opgezet. Hij verkoopt nu eten en huishoudelijke spulletjes op de markt. Zijn zoons kregen schooltassen en schrijfwaar voor school. ‘Ik hoop dat ik leer lezen en schrijven zodat ik kan werken. Ik wil leraar worden,’ vertelt Jawad.
 
1 kind per dag sterft
Idlib is een provincie in Syrië waar op dit moment het conflict weer zo is opgelaaid dat er gemiddeld 1 kind per dag sterft. Bijna 300.000 mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen, bijna 1500 mensen gedood waarvan zeker 400 kinderen in de afgelopen 9 maanden. Sommige plaatsen en gebieden in de omgeving zijn volledig uitgestorven.
 
 
Lees hier meer over de situatie in Syrië.