Skip to main content
8ef37156-6281-4c26-ae32-6252c1b09fa6.jpg.webp

Minister Kaag: mentale zorg voor kinderen uit oorlogsgebieden belangrijk

Maandag 29 Juni 2020

De minister reageert op rapport van Save the Children over gevolgen oorlog in Syrië op kinderen. 
 

Aan de vooravond van de vierde Internationale Donor Conferentie voor Syrië overhandigde Save the Children Nederland vandaag aan minister Sigrid Kaag een rapport over de impact van de oorlog op de mentale gezondheid van Syrische kinderen. Op datzelfde tijdsstip ontving de Tweede Kamer de petitie ‘Stop de Oorlog tegen Kinderen’, die door meer dan 10.000 mensen werd ondertekend. Save the Children roept zowel de Nederlandse regering als ook de Tweede Kamer op prioriteit te geven aan psychosociale steun en mentale zorg voor Syrische kinderen en hun families.
 
Uit handen van de 17-jarige Syrische Rasha al Hosain, jeugdambassadeur van Save the Children, ontving minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking het rapport ‘Pathways to psychosocial safety for Syria’s displaced children and adolescents’. Minister Kaag benadrukte tijdens het gesprek het belang van betere toegang tot zorg wereldwijd en in het bijzonder mentale gezondheidszorg en psychosociale hulp in crisissituaties. Volgens de Syrische Rasha is het heel belangrijk dat hierbij ook naar kinderen wordt geluisterd, zo vertelde ze de minister. Rasha vluchtte op haar elfde uit Syrië naar Nederland en zocht hulp voor de impact die de oorlog op haar had. “Maar zelfs nu, zes jaar later, heb ik nog last van wat ik mee heb gemaakt. Ik kan me niet voorstellen hoe dat is voor mensen die geen psychische steun of mentale zorg hebben gehad.”
 
Petitie
Volgens Save the Children moet de Nederlandse regering ruimhartig steun verlenen en prioriteit geven aan psychosociale steun aan Syrische kinderen. Om die oproep kracht bij te zetten, ontving ook de Tweede Kamer vandaag de petitie ‘Stop de Oorlog tegen Kinderen’, die afgelopen weken door meer dan 10.000 mensen werd ondertekend. Met de petitie vragen de ondertekenaars het geweld tegen kinderen in Syrië te stoppen. De petitie werd door de 27-jarige Hanade uit Syrië aan onder meer Tweede Kamerleden Achraf Bouali (D66), Raymond de Roon (PVV), Anne Kuik (CDA), Tom van den Nieuwehuizen (GroenLinks) en Joel Voordewind (ChristenUnie) overhandigd. Het was de eerste petitie die de Kamercommissie Buitenlandse Zaken sinds de coronacrisis weer in ontvangst nam, weliswaar digitaal.
 

De Syrische Rasha (17) en Hanade (27) overhandigden vandaag een rapport en een petitie aan minister Sigrid Kaag en Tweede Kamerleden en riepen namens Save the Children op prioriteit te geven aan psychosociale steun en mentale zorg voor Syrische kinderen en hun families.


Groot gebrek aan psychosociale steun in Syrie
Volgens de Syrische Hanade, die sinds tien maanden in Nederland woont, is psychosociale steun en mentale zorg in Syrië hard nodig. Zelf groeide ze op in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Syrië. Hanade: “In Syrië is een groot gebrek aan psychosociale steun en mentale zorg. Je sprak niet met elkaar over wat je had meegemaakt. Een psycholoog of psychiater was er bijna niet.” Voor een veilige toekomst in Syrië is meer aandacht voor de mentale gevolgen van jarenlange oorlog en geweld nodig. “Syriërs hebben geen empathie nodig”, zegt Hanade. “We hebben actie nodig.”
 
Uit het rapport van Save the Children blijkt ook dat Syrische kinderen zich bang en uitgeput voelen. Ze durven niet terug te keren naar huis, zo blijkt uit interviews met bijna 170 kinderen. Door traumatische ervaringen in hun oorspronkelijke woonomgeving zijn kinderen erg angstig over een eventuele terugkeer naar huis. Zelfs kinderen die wanhopig naar huis verlangen, ervaren volgens hun ouders extreme stress bij het idee van terugkeer. Save the Children helpt kinderen en hun familieleden daarom met psychosociale steun en mentale zorg in Syrië.