Skip to main content
3cf94487-e244-4e53-8341-387150e40029.jpg.webp

Nederland leeft massaal mee met Beiroet en doneert 3,9 miljoen euro

Donderdag 13 Augustus 2020
Nederlanders hebben tot nu toe 3,9 miljoen euro gestort op Giro555 voor noodhulp aan de
slachtoffers van de explosie in Beiroet.
“Fantastisch om te zien dat Nederland zo massaal meeleeft met de inwoners van Beiroet”, zegt Garance Reus-Deelder, actievoorzitter van Giro555. Zoals bakkers die hun klanten vragen om wat meer te betalen voor brood en zo bij te dragen aan de hulp. De bakkers werden geraakt door het nieuws dat de graansilo’s werden verwoest in de haven. Het is een van de vele acties in Nederland om geld op te halen.

Brandweermannen op de schouders
De hulpverlening in het rampgebied gaat sinds de explosie in de haven van Beiroet onafgebroken door. Marcel van der Steen is in Beiroet namens Giro555: “Gisteren is er stilgestaan bij de ramp, nu precies een week geleden. Duizenden mensen in het centrum van de stad namen brandweermannen op de schouders om hen te eren.”

In de rij voor voedselhulp
“In Nederland zou je bij een soortgelijke ramp de koning en andere hoogwaardigheidsbekleders zien, maar hier doen mensen alles zelf en zij hebben keihard hulp nodig. Er is bij de bevolking veel wanhoop, je ziet echt dat mensen gebroken zijn. Mensen die een eigen baan of bedrijf hadden en voor hun familie moeten zorgen. Nu moeten zij ineens in de rij staan voor voedselhulp”, aldus Marcel van der Steen.

Huizen bewoonbaar maken
De organisaties die aangesloten zijn bij Giro555 bieden met het tot nu toe ingezamelde geld doorlopend hulp aan. Zij inventariseren bijvoorbeeld wat er nodig is om huizen weer bewoonbaar te maken. Ramen en daken worden gerepareerd, en er worden pakketten met gereedschap, zoals hamers en zagen uitgedeeld zodat huizen weer een beetje leefbaar kunnen worden gemaakt voor mensen.

Actiedag en Giro555-collectebus
Aanstaande vrijdag start om 7 uur ’s morgens de Nationale Actiedag van Giro555 voor Beiroet. Ook zal er een Giro555-Collectebus op donderdag en vrijdag met Bekende Nederlanders door Nederland gaan rijden. ‘s Avonds rond 11 uur zal de bekendmaking zijn van de eindstand van Samen in Actie voor Beiroet.