Skip to main content
ee1ee39d-585a-4d4e-b43d-4525be0d093a.jpg.webp

Oproep aan kabinet: vang vluchtelingenkinderen uit Griekenland op in Nederland

Donderdag 23 April 2020

Save the Children is een van de meer dan 100 ondertekenaars van deze grootste oproep tot nu toe voor de opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen in Nederland.

Meer dan 100 (oud-)politici, hulporganisaties, wetenschappers, artsen, vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, gemeenten en prominenten doen gezamenlijk een oproep (link naar bijgevoegde PDF) aan het kabinet om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te evacueren. Nog niet eerder was de roep om opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen in Nederland zo groot.
 
Politieke kopstukken
Van Ed Nijpels, (oud-minister en partijleider van de VVD), Job Cohen (Partij van de Arbeid), Jan Terlouw (oud-partijleider, minister en vicepremier D66), Herman Wijffels (CDA) tot aan de Jonge Democraten, de boodschap aan het kabinet wordt breed gedragen door politieke kopstukken en oud-politici uit zowel regeringspartijen als de oppositie.
 
Videoboodschap Jan Terlouw
&feature=youtu.be">Jan Terlouw in een videoboodschap: “Griekenland vraagt de landen van Europa om hulp, dat is volkomen terecht. Een aantal landen helpen de Grieken al. Maar in Nederland zijn we nog niet zover. We zijn een van de welvarendste, rijkste, best georganiseerde landen van Europa.  Daarom roep ik de regering op: strijk de hand over uw hart en vang deze kinderen op.”
 
In Groningen doet burgemeester Schuiling (VVD) donderdag een oproep op het dak van Forum Groningen op het symbolische tijdstip van 11.58 uur (twee voor twaalf) aan het kabinet om 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen in Nederland op te vangen.
 
Gemeentes lopen voorop
De groep gemeenten die bereid zegt te zijn vluchtelingenkinderen op te vangen, blijft groeien. Inmiddels hebben 43 gemeenten zich bij de coalitie van welwillende gemeenten aangesloten. Zo sloten de gemeenten Rhenen, Harderwijk en Midden-Groningen zich afgelopen dagen aan. Veel andere gemeenten, waaronder Leiden, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, gingen hen de afgelopen weken al voor.
 
Ook gemeenten waar partijen als het CDA of de VVD onderdeel van het college uitmaken, stemmen voor aansluiting bij de coalitie, zoals Schiedam, Houten, Den Bosch, Breda, Haarlem en Vijfheerenlanden.
 
Noodkreet uit Griekenland
Griekenland stuurde zeven maanden geleden een noodkreet naar de lidstaten van de Europese Unie. Ze deden een beroep op de andere EU-lidstaten om een groep van 2.500 kinderen die zonder familie vastzitten in de overvolle vluchtelingenkampen op te vangen. Deze kinderen, uit landen als Afghanistan en Syrië̈, zijn zeer kwetsbaar en hebben een veilige plek nodig. De noodkreet van de Griekse regering is door de coronacrisis alleen maar urgenter geworden. De situatie in de kampen is volgens artsen potentieel catastrofaal.
 
Elf Europese landen (Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Ierland, Finland, Kroatië, Litouwen, Belgie, Noorwegen en Bulgarije) hebben inmiddels gehoor gegeven aan de noodkreet van Griekenland. De evacuatie van in totaal 1.600 kinderen is begonnen en de eerste kinderen zijn vorige week overgebracht naar Luxemburg en Duitsland.
 
Nederland kan niet achterblijven
Aanjagers van de oproep aan Nederland -VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children-roepen het kabinet met klem op het voorbeeld van de andere EU-lidstaten te volgen. De tijd dringt en de situatie is urgent, zo staat in de gezamenlijke verklaring die donderdag wordt gepubliceerd. “Het is onacceptabel dat de staatssecretaris vol blijft houden dat de oplossing in Griekenland ligt. Nederland, wees solidair met Griekenland en landen als Duitsland en Luxemburg die al wel een deel van de kinderen opvangen.”
 
Coronavirus in vluchtelingenkampen
Volgens VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children is in de Griekse kampen, met name op de eilanden, een groot gebrek aan medische zorg en hygiëne. De organisaties zijn nu extra bezorgd vanwege het coronavirus. In twee vluchtelingenkampen op het Griekse vasteland zijn 28 mensen positief getest op het coronavirus. Ook op het Griekse eiland Lesbos is besmetting met het coronavirus geconstateerd. In de Griekse kampen, met name op de eilanden, is een groot gebrek aan medische zorg en hygiëne. Een catastrofe in de kampen komt met de dag dichterbij.