Skip to main content
bdfc7def-cb3e-49d0-8702-1c20d55ddc06.jpg.webp

Wake-up call politiek: kijk niet langer weg van situatie Moria

Vrijdag 25 September 2020
Tientallen maatschappelijke organisaties waaronder Save the Children hebben in een paginagrote advertentie in de landelijke dagbladen de Nederlandse politiek opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie in Moria.
 
Een breed maatschappelijk collectief riep de regeringscoalitie in een advertentie in het Algemeen Dagblad, Volkskrant en Trouw op nu een eerlijk aandeel te nemen in het opnemen van een deel van de slachtoffers van Moria. Daarnaast moet Nederland met de overige EU-lidstaten hulp geven die verder gaat dan het bouwen van een tentenkamp. Daarnaast moet Nederland bijdragen aan een solide Europees migratiepact om te voorkomen dat dit soort rampen zich in de toekomst blijven voordoen.
 
Alleenstaande kinderen
In het vluchtelingenkamp in het Griekse Moria wonen naar schatting 13.000 mensen. Onder hen zijn veel alleenstaande kinderen. Eerder riep Save the Children het kabinet al op 500 alleenstaande kinderen uit Moria op te nemen. Nederland wil maar 100 mensen uit het kamp opnemen.
 
Breed maatschappelijk collectief
Het collectief dat de oproep doet bestaat naast Save the Children uit onder andere vakbonden, maatschappelijke en religieuze organisaties, bestuurders, advocaten, wetenschappers, politieke partijen, jongerenorganisaties en bekende Nederlanders.