Skip to main content
57ac5102-7678-4180-8f9a-cbd6688437a5

Dodelijke overstromingen in Niger en Nigeria

Vrijdag 16 September 2022

Meer dan 150.000 mensen, van wie ongeveer de helft kinderen, zijn de afgelopen weken zwaar getroffen door overstromingen in Niger en Nigeria. De stortregens zullen naar verwachting tot eind september aanhouden.
 

Sinds begin juli heeft hevige regenval de gemeenschappen langs de grens tussen Niger en Nigeria getroffen, waardoor overstromingen zijn ontstaan ​​die ten minste 14.900 huizen hebben weggespoeld of beschadigd. De meeste ontheemde gezinnen zijn gedwongen te schuilen in scholen, verlaten gebouwen, geïmproviseerde tenten of bij verre familieleden, waarbij sommigen al hun bezittingen achterlaten.
 
Veel slachtoffers
De overstromingen hebben grote schade aangericht in de Niger-regio's Maradi, Zinder, Tillaberi en Tahoua, en in de staten Borno, Yobe en Adamawa in Nigeria. Alleen al in Niger zijn meer dan 100.000 mensen getroffen.
 
Overstromingen in de Sahelregio komen steeds vaker voor en zijn wijdverbreid. Dit jaar zijn in Nigeria meer dan 300 mensen omgekomen door overstromingen en deze zomer zijn in Niger zeker 75 mensen omgekomen.
 
Decennia van conflicten en onveiligheid, samen met droogte en slechte regenval, hebben al schade toegebracht aan voedselbronnen en bestaansmiddelen in Niger en Nigeria, wat heeft geleid tot een stijgende honger. Dezelfde gebieden die het hardst zijn getroffen door de stortregens hebben een van de hoogste niveaus van honger in de regio.
 
Ilaria Manunza, Save the Children's Country Director in Niger:
"Gezinnen worden overweldigd door de ernstige overstromingen. Velen van hen hebben nog nooit zo'n verwoesting door de regen gezien. Midden in het plantseizoen zijn hun toch al verminderde voedselrantsoenen, middelen van bestaan, vee en landbouwgrond beschadigd. 
 
"Overstroomde gebieden of gebrek aan schoon water kunnen leiden tot de ontwikkeling van ziekten zoals cholera, malaria of knokkelkoorts. Niger heeft veel kinderen die getroffen zijn door ondervoeding. Het is ook bekend dat ondervoede kinderen al erg kwetsbaar zijn en deze gemakkelijk zullen oplopen ziekten, die hen verzwakken en bijdragen aan een toename van het aantal sterfgevallen onder de vijf jaar.”
 
Famari Barro, Save the Children's Country Director in Nigeria:
"Het is belangrijk dat er hulp wordt geboden aan de getroffen mensen en in het bijzonder aan kinderen, die altijd het meest kwetsbaar zijn in tijden van crisis. Kinderen hebben een stabiele omgeving nodig en we moeten ervoor zorgen dat kinderen de komende dagen weer naar school kunnen. Het is belangrijk dat klaslokalen beschikbaar en veilig zijn voor kinderen en dat gezinnen veilig naar huis kunnen terugkeren."
 
Volgens klimaatexperts van de VN zullen regio's van Afrika, waaronder de Sahel, waarschijnlijk te maken krijgen met een toename van de frequentie, intensiteit en/of hoeveelheid zware regenval als gevolg van klimaatverandering. Het risico van deze zware regenval neemt toe naarmate de temperatuur stijgt.
 
Save the Children in Niger en Nigeria biedt gezinnen onderdak, hygiëneproducten, waardigheidskits, kookgerei, drinkwatercontainers, verrijkt meel voor kinderen van zes maanden tot twee jaar oud en geldtransfers om te helpen in hun meest elementaire behoeften.