Skip to main content
ch1888741-agency-photo-see-restriction-aerial-view-of-destruction-in-gaza-city.png

GAZA

Stop de oorlog tegen kinderen

Elke oorlog is een oorlog tegen kinderen. Kinderen zijn altijd de eersten die lijden en betalen de hoogste prijs in welk conflict dan ook.

 

pim-kraan-lr-04_2.png

"Het gevoel van veiligheid bij kinderen is weggerukt. Onze teams en hun families zijn doodsbang. Ze voelen zich als schietschijven. Kinderen in de hele regio zijn voortdurend bang en leven met stress. Dit geweld moet stoppen, anders zullen kinderen de prijs blijven betalen."

- Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland, over Gaza

Kinderen worden geconfronteerd met onvoorstelbare risico’s: elke luchtaanval, raket en kogel die wordt afgevuurd heeft ernstige gevolgen voor hun veiligheid en welzijn, ook op de lange termijn. Maar ook het verlies van ouders en familieleden heeft gevolgen voor hun ontwikkeling en toekomst. Zodanig groot, dat ze hier vaak een leven lang last van hebben.
 
Lees hieronder het antwoord op veel gestelde vragen
 
Wat is jullie positie?
In elk conflict probeert Save the Children zich uit te spreken over de meest ernstige risico's voor alle kinderen. Save the Children is een onpartijdige humanitaire organisatie, dat wil zeggen dat we geen partij kiezen in een conflict. We volgen het VN-Kinderrechtenverdrag en de Geneefse Conventies. We zijn er voor kinderen, alle kinderen. We zetten ons voor hen in, zodat ze veilig en gezond kunnen opgroeien, overal ter wereld.
 
Hoe spreekt Save the Children zich uit?
We hebben een oproep gedaan tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om te voorkomen dat er nóg meer kinderen getroffen worden en om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk hulp kunnen bieden. Daarnaast roepen we op dat de gijzelaars worden vrijgelaten. Wij vinden dat alle partijen hun uiterste best moeten doen om Israëlische én Palestijnse kinderen te beschermen en zich te houden aan het internationaal recht. Er moet onmiddellijke humanitaire toegang zijn om noodhulp mogelijk te maken.

Onlangs heeft ons kabinet zich onthouden van stemming in de Verenigde Naties over een humanitair staakt-het-vuren. Wij waren verbijsterd over dit besluit. Daarom hebben wij de petitie ‘Stop de oorlog tegen kinderen’ opgezet. De afgelopen weken hebben we samen met Amnesty International, PAX, The Rights Forum en Oxfam Novib petities opgehaald om de Nederlandse regering op een staakt-het-vuren te laten aandringen. Samen hebben we 200.000 handtekeningen overhandigd aan de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daarvan heeft Save the Children voor ruim 28.000 handtekeningen gezorgd. Wij willen iedereen die de petitie heeft ondertekend heel hartelijk danken. 

Steunen jullie zowel Israëlische als Palestijnse kinderen?
Save the Children steunt kinderen die het meest kwetsbaar zijn en geen toegang hebben tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg, voedsel, schoon water, bescherming en onderwijs. De bezetting op de Westelijke Jordaanoever, met inbegrip van Oost-Jeruzalem, en in Gaza heeft geleid tot een langdurige humanitaire crisis met een onevenredig grote impact op kinderen. Uit ons onderzoek van vorig jaar bleek dat vier op de vijf kinderen in de Gazastrook na 16 jaar blokkade leven met depressie, verdriet en angst. Ook in Israël zijn kinderen slachtoffer van het escalerende geweld. Het conflict heeft grote gevolgen voor hun geestelijke gezondheid en welzijn. Scholen zijn gesloten. Net als kinderen overal, moeten ook kinderen in Israël worden beschermd - een punt dat we hebben benadrukt en zullen blijven benadrukken.
 
Save the Children biedt hulp in gebieden waar onze teams aanwezig zijn of toegang toe hebben. Dit bepaalt waar wij onze fondsen en hulpverlening inzetten. Omdat wij al sinds 1953 actief zijn in de Palestijnse gebieden, kunnen we daar - zodra het veilig is - snel in actie komen. Wanneer we vanuit Israël verzoeken krijgen om Israëlische kinderen te steunen, dan zullen we ook daar onze hulpverlening in gang zetten.

 

ch1888445-save-the-children-staff-preparing-aid-kits-to-be-shipped-to-gaza-as-part-of-the-country-response-to-the-humanitarian-situation-there.png

 

De Israëlische regering staat nu toe dat er dagelijks brandstof Gaza binnenkomt. Toch blijft deze hoeveelheid beperkt door het lastige screeningproces aan Israëlische zijde. Dit tekort veroorzaakt enorme problemen bij de distributie van hulpgoederen eenmaal in Gaza, belemmert zoek- en reddingsacties en het functioneren van ziekenhuizen en andere essentiële diensten en faciliteiten.

Wat hebben wij tot nu toe gedaan?   
Tot nu toe hebben wij 337.800 mensen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever bereikt, waaronder 173.900 kinderen, door:

  • Samen te werken met partners ter plaatse om voorraden toe te sturen naar schuilplaatsen en aan huishoudens in Gaza. We hebben in totaal 93.000 flessen water, 7.900 voedselpakketten, 60.000 hygiënepakketten en 2000 onderwijspakketten uitgedeeld in opvangkampen 

  • Het uitdelen van 200 babypakketten en 1.910 recreatiepakketten, om gezinnen met jonge kinderen bij te staan

  • Het geven van psychosociale hulp aan 11.400 kinderen 
  • 29.400 mensen bereikt met contant geld
  • UNRWA voorzien van reserveonderdelen die nodig zijn voor reparaties aan sanitaire voorzieningen in opvanghuizen.
  • Save the Children’s Emergency Health Unit helpt momenteel kinderen via een gezondheidskliniek die onlangs door een partner in Rafah is opgericht om te compenseren voor de niet werkende ziekenhuizen
  • Het geven van psychosociale- en kinderbeschermingstrainingen voor ambulancemedewerkers

  • Ondanks de grote uitdagingen, operationeel door te blijven werken in het noorden van Gaza via een partner ter plaatse. Zij organiseren recreatieve activiteiten met kinderen in 13 opvangcentra in Noord-Gaza en voerden een bewustmakingscampagne over beschermende maatregelen voor kinderen die van hun ouders zijn gescheiden of hun ouders hebben verloren 

  • Het voorzien van reserveonderdelen die nodig zijn voor reparaties aan sanitaire voorzieningen in opvanghuizen 

  • Het houden van kleinschalige hygiënevoorlichtingssessies om gezinnen te helpen zo gezond mogelijk te blijven en ziektes en aandoeningen te voorkomen

  • Het verstrekken van geldhulp aan gezinnen op de Westelijke Jordaanoever. We hebben hiermee tot nu toe meer dan 34.000 mensen bereikt
  • Meer dan 170 hulpmiddelen uitgedeeld ter ondersteuning van kinderen met handicaps en verwondingen na aanvallen door kolonisten en Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever

Daarnaast hebben we in Nederland:

  • Media-aandacht gegenereerd; 
  • Gesproken met politici en de Tweede Kamer
  • Meer dan €78.000 opgehaald bij de benefietavond in de Melkweg

Hoe verloopt onze hulp verder?

Zodra toegang mogelijk is en brandstof beschikbaar is, zijn we klaar om onze respons in Gaza verder op te schalen door middel van de geplande activiteiten: 

  • Distributie van meer essentiële voorraden, zoals water, voedsel, toiletartikelen, kookgerei en andere huishoudelijke benodigdheden.

  • Verdere geestelijke gezondheidszorg en psychosociale hulp voor kinderen en verzorgers.

  • Opzetten van kindvriendelijke ruimten zodat kinderen een veilige plek hebben om te spelen en te herstellen.

  • Distributie van warme kleding en dekens, en meer contant geld en vouchers zodat gezinnen voedsel, medicijnen en andere benodigdheden kunnen kopen. 

  • Het leveren van brandstof en waterinfrastructuur voor ziekenhuizen en het distribueren van wateropslagtanks.

  • Het zorgen dat kinderen toegang blijven houden tot onderwijs, door het opzetten van tijdelijke leerruimtes en het repareren van beschadigde scholen.

  • Het identificeren van de meest risicovolle kinderen voor doorverwijzing naar diensten die te maken hebben met bescherming.

  • Het inzetten van onze Emergency Health Unit en het aanschaffen van essentiële medische apparatuur.

team-egypte-gaza_1.png

Het laatste nieuws rond Gaza:

Gezondheidszorg als doelwit in Gaza: “We zijn bang voor het geweld”

23 Apr 2024

Het aantal aanvallen per maand op ziekenhuizen en andere medische instellingen in Gaza is sinds het begin van de oorlog hoger geweest dan in elk ander recent conflict. Het gemiddelde ligt op 73 aanvallen per maand, blijkt uit onze analyse.  

Lees meer

Al zes maanden lang lijden kinderen in Gaza: “Kinderen zijn op”

7 Apr 2024

Al zes maanden lang lijden kinderen in Gaza. Bijna 26.000 kinderen zijn gedood of gewond geraakt. Wij vinden het onbegrijpelijk dat dit nu al maanden de realiteit is voor de burgers van Gaza en roepen nogmaals dringend op tot een blijvend staakt-het-vuren.  

Lees meer

Rapport over kinderen in Gaza aangeboden aan leden van de Tweede Kamer

2 Apr 2024

Vandaag is het rapport ‘TRAPPED & SCARRED: groeiende mentale beschadiging van Palestijnse kinderen in Gaza’ aangeboden aan de vaste Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Voorzitter Joris Thijssens (Groen Links-PvdA) nam het rapport in ontvangst. Het rapport concludeert dat de mentale gezondheid van kinderen en hun verzorgers op een dramatisch dieptepunt is beland.  

Lees meer

VN-Veiligheidsraad keurt tijdelijke wapenstilstand goed

25 Mrt 2024

De kinderen die vastzitten in Gaza hebben vandaag de hoop gekregen op een korte onderbreking van het geweld na de stemming in de VN-Veiligheidsraad voor een tijdelijk staakt-het-vuren. Hoewel dit een cruciale stap is, moet deze wel onmiddellijk worden uitgevoerd en definitief worden gemaakt om kinderen te beschermen.

Lees meer

Weigering van humanitaire hulp in Gaza zorgt voor extreme honger

18 Mrt 2024

Kinderen en gezinnen in het noorden van Gaza zijn slechts enkele weken verwijderd van hongersnood, dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Integated Food Security Phase Classification (IPC). “Vergis je niet: het is een door de mens veroorzaakte crisis.”

Lees meer

Wij hebben grote zorgen als de staakt-het-vuren deal in Gaza mislukt

7 Mrt 2024

Zonder een staakt-het-vuren voor het begin van Ramadan, kan niet worden voorkomen dat 25% van de kinderen in Gaza sterft van de honger en dat een groter deel permanente schade oploopt aan de gezondheid door zware ondervoeding. 

Lees meer