Theorie van verandering: Geef kinderen een stem. Bekijk dit filmpje over kwetsbare meisjes in Zuid-Soedan

Door het aanhoudende geweld in Zuid-Soedan groeien steeds meer kinderen zonder ouders op in vluchtelingenkampen. Doneer nu.

Anyieth (9) “Hoe zal mijn toekomst er uit zien denk je? Ik maak me zorgen of ik nog wel een toekomst heb.” Lees verhalen van kinderen.

Conflict in Zuid-Soedan

De crisis in Zuid-Soedan heeft het leven gekost aan duizenden mensen en meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Bijna vijf miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig als gevolg van het etnische geweld dat in december vorig jaar is opgelaaid, nadat President Salva Kiir zijn vice-President Riek Machar beschuldigde van het voorbereiden van een coup.

Het is juist de jonge generatie van ’s werelds jongste natie die het hardst geraakt wordt door deze crisis. Hen was een beter leven beloofd met de onafhankelijkheid van het Noorden drie jaar geleden, maar deze beloftes zijn nog niet ingelost. De VN rapporteert zware schendingen van de mensen- en kinderrechten, zoals etnische moord, verkrachting, vergeldingsaanvallen en het op grote schaal doelbewust aanvallen op kinderen.

Een van de zwaar getroffen provincies is Jonglei. Met twee strijdende partijen is de streek verdeeld in delen die in handen zijn van de oppositie- en het overheidsleger. Hierdoor zijn meer dan 200.000 mensen in Jonglei op drift. Zij leven in tentenkampen waar voedsel en water steeds schaarser wordt. Door hun vlucht hebben ze hun gewassen niet kunnen planten in deze cruciale periode voorafgaand aan het regenseizoen. Nu al is een kwart van alle kinderen in dit gebied ondervoed. Kinderen zoeken in de bossen naar eetbare bladeren en wilde bessen, zonder te weten of deze giftig zijn of niet. Hun moeders lopen kilometers op blote voeten over modderige paden naar ondervoedingsklinieken met lusteloze en zwaar vermagerde kinderen op de arm.

In de bossen en in de vluchtelingenkampen leven duizenden kinderen zonder vader of moeder. Voor hen is het leven helemaal zwaar. Met lege magen zoeken ze niet alleen naar bladeren en bessen, maar ook naar hun ouders. Door het geweld zijn ze van elkaar gescheiden en in paniek op de vlucht geslagen. Teruggaan naar hun dorp is geen optie, want vaak zijn deze platgebrand of verwoest. 

Tienduizenden kinderen op de vlucht in Zuid-Soedan
18-08-2015

Het aanhoudende geweld in Zuid-Soedan heeft een enorme impact op de levens van kinderen. Tienduizenden kinderen zijn op de vlucht geslagen voor chaos en geweld. Save the Children ziet uitzonderlijk veel alleenstaande gevluchte kinderen.
Lees verder

Kinderen Zuid-Soedan groeien op in uitzichtloosheid
09-07-2015

Na vier jaar onafhankelijkheid lijkt de situatie in Zuid-Soedan 'compleet uitzichtloos'. Het jongste land ter wereld wordt sinds december geteisterd door een burgeroorlog. Kinderen groeien op in een wereld vol geweld en angst. Noodhulp, onderwijs en bescherming van kinderen hebben prioriteit, stelt Save the Children.
Lees verder

Kinderen slachtoffer van geweld Zuid-Soedan
26-05-2015

Save the Children is geschokt door berichten dat de afgelopen twee weken tientallen kinderen in Zuid-Soedan zijn gedood, verminkt, verkracht of ontvoerd. Ook de voortdurende rekrutering van kinderen door de strijdende partijen baart ons grote zorgen.
Lees verder

Kwetsbare meisjes in Zuid-Soedan
27-02-2015

De crisis in Zuid-Soedan heeft het leven gekost aan duizenden mensen en meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Bijna vijf miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig als gevolg van het etnische geweld dat in december vorig jaar is opgelaaid. Dit gebeurde nadat President Salva Kiir zijn vice-President Riek Machar beschuldigde van het voorbereiden van een coup.

Lees verder

Save the Children stelt specialisten beschikbaar om gerekruteerde kinderen in Zuid Soedan te begeleiden
23-02-2015

Op 28 januari is een eerste groep kinderen vrijgelaten die gerekruteerd waren door David Yau Yau’s South Sudan Democratic Army (SSDA/M) Cobra Fraction.
Lees verder

Duizenden kinderlevens bedreigd door cholera-uitbraak Zuid-Soedan
14-07-2014

Cholera grijpt in Zuid Soedan in een razend tempo om zich heen. De ziekte heeft al meer dan 2.600 mensen besmet en meer dan 60 mensen zijn bezweken aan deze uiterst besmettelijke ziekte sinds de eerste gevallen zijn gemeld in Juba op 15 mei j.l.
Lees verder

Save the Children slaat alarm: Omstandigheden vluchtelingen Zuid-Soedan zorgelijk
14-06-2014

Juba – Zuid Soedan. Ruim een miljoen Zuid-Soedanezen zijn hun huis ontvlucht nadat hun dorp is aangevallen door strijdende partijen of door gebrek aan voedsel.
Lees verder

Rampen stapelen zich op in Zuid-Soedan
12-06-2014

Save the Children waarschuwt: honger, geweld en misbruik bedreigt miljoenen kinderen
Lees verder

Honger dreigt voor 2,5 miljoen Zuid-Soedanese kinderen
11-06-2014

Zuid-Soedan bevindt zich op de drempel van een hongersnood. Voor 2,5 miljoen Zuid-Soedanese kinderen dreigt een gebrek aan voedsel en zonder directe opschaling van humanitaire hulp lopen 50.000 kinderen onder de vijf jaar grote kans om te overlijden aan ondervoeding.
Lees verder

Kinderen in Zuid-Soedan dringend hulp nodig
23-05-2014

In Zuid-Soedan, ’s werelds jongste natie, hebben 2,5 miljoen kinderen direct humanitaire hulp nodig. Kinderrechtenorganisatie Save the Children waarschuwt voor een hongersnood in het door geweld verscheurde land.
Lees verder

Grote zorgen om welzijn kinderen Zuid-Soedan
10-01-2014

Door het aanhoudende geweld in Zuid-Soedan zijn al meer dan 200.000 mensen op de vlucht geslagen, het merendeel kinderen. De Nederlandse Machiel Pouw, deskundige op het gebied van kinderbescherming van Save the Children in Nederland, landde gisteren in de hoofdstad Juba.
Lees verder

Grote zorgen om welzijn kinderen in Zuid-Soedan
30-12-2013

Save the Children maakt zich ernstig zorgen over het welzijn van duizenden kinderen in Zuid-Soedan. Zij zijn als gevolg van de recente gewelduitbarstingen gescheiden van hun families en overleven in hun eentje in afgelegen en moeilijk te bereiken gebieden. Ze hebben vaak gezien hoe hun ouders zijn omgebracht en hun huizen leeggeplunderd en verwoest.
Lees verder

Twee jaar onafhankelijkheid Zuid Soedan
09-07-2013

Vandaag viert Zuid Soedan haar tweede verjaardag. Op 9 juli 2011 werd het land onafhankelijk na een referendum, waarin 98,83% van de stemgerechtigden aangaven als zelfstandig land de toekomst tegemoet te willen treden. Hiermee ging Zuid Soedan een nieuwe fase in, maar de gevolgen van jarenlang geweld hebben diepe sporen nagelaten. Save the Children werkt, samen met andere organisaties, aan de wederopbouw van het jonge land.

Lees verder

Overvolle vluchtelingenkampen Zuid-Soedan
17-07-2012

In Zuid-Soedan raken steeds meer mensen op drift. Iedere dag komen er 2.000 vluchtelingenkinderen aan in de al overvolle vluchtelingenkampen.
Lees verder