Paiyo (17) uit Zuid-Soedan

"Toen ze me vertelden dat ik terug zou gaan naar mijn moeder, was ik zo door het dolle heen dat ik niet kon slapen." 

5.000 kinderen in Zuid-Soedan herenigd met hun familie

De 17-jarige Paiyo uit Zuid-Soedan was twee jaar lang alleen op de vlucht voor het geweld in zijn land. Nu is hij terug bij zijn ouders. Paiyo is het 5.000e kind dat door Save the Children en partners herenigd is met zijn familie. "Toen ze me vertelden dat ik terug zou gaan naar mijn moeder, was ik zo door het dolle heen dat ik niet kon slapen." 

In Zuid-Soedan zijn door de oorlog duizenden kinderen hun ouders kwijtgeraakt. 15.000 van deze kinderen zijn door hulporganisaties als Save the Children en Unicef officieel geregistreerd als alleenreizend of vermist. Die registratie is nodig, omdat daarmee de zoektocht naar ouders of andere familieleden kan beginnen. We doen hard ons best om ieder kind weer terug te brengen bij zijn familie. Hereniging met dierbaren is belangrijk, omdat dat kinderen weer stabiliteit en vertrouwen geeft. Bovendien lopen kinderen die gescheiden zijn van hun ouders het risico op (seksueel) misbruik, uitbuiting en rekrutering door gewapende groepen. Om dat te voorkomen, worden kinderen in de tussentijd door ons begeleid en opgevangen.
 
Ruim 4 jaar oorlog
Kinderen zijn de grootste slachtoffers van het voortdurende geweld in het jongste land van de wereld. Van de ruim 3,7 miljoen mensen die binnen en buiten Zuid-Soedan op de vlucht zijn geslagen, is de helft  jonger dan 18 jaar. Voedselgebrek, onveiligheid en verwoestingen eisen hun tol. Minder dan de helft van alle kinderen in de schoolgaande leeftijd gaat naar school. Daarmee is Zuid-Soedan het land met de hoogste schooluitval ter wereld. Bovendien hebben mee dan 1 miljoen kinderen psychosociale zorg nodig.

Geef kinderen in Zuid-Soedan een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer