Actie nodig tegen cholera-uitbraak Jemen

De internationale gemeenschap moet meer doen om de cholera-uitbraak in Jemen het hoofd te bieden. Sinds de hernieuwde uitbraak eind april zijn al ruim 650 mensen overleden en zijn ruim 80.000 verdachte gevallen gemeld. Bijna 40 procent daarvan is jonger dan 15 jaar.

De ziekte verspreidt zich te snel om met de huidige middelen onder controle te krijgen, stelt Save the Children. Als de cholera-crisis niet voor de start van het regenseizoen begin juli bedwongen is, kunnen uiteindelijk duizenden mensen sterven. Daarbij worden ondervoede kinderen vanwege hun verminderde weerstand het zwaarst getroffen - zo’n 2,2 miljoen kinderen in Jemen zijn ondervoed. Tweederde van de bevolking heeft geen toegang tot schoon drinkwater.

Om de verdere verspreiding van cholera en acute waterige diarree in het door oorlog verscheurde land een halt toe te roepen en de ziekte terug te dringen, is ruim 66 miljoen dollar nodig. Daarvan is nog geen 20 procent bij elkaar gebracht. Er is dringend behoefte aan medicijnen, schoon water en goede voorlichting. Om die op de juiste plekken te krijgen, moeten de invoerbeperkingen voor medische hulpgoederen worden opgeheven en moeten de strijdende partijen hulporganisaties doorgang verlenen. 

Hulporganisaties werken hard om de cholera terug te dringen. Save the Children zet via hygiĆ«ne-programma’s extra mensen in Sana'a, Hajjah, al-Huddayah en Taiz in. De organisatie leidt gezondheidswerkers en vrijwilligers op, helpt bij het opzetten van behandelcentra, levert medische hulpgoederen en helpt met schoon drinkwater. Ook geeft Save the Children voorlichting aan gemeenschappen om de verspreiding van ziektes te voorkomen. 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.