Actie om coalitie Jemen op zwarte lijst VN te zetten vanwege misdaden tegen kinderen

Save the Children en Watchlist roepen de VN op om de door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie in Jemen op de jaarlijkse VN-lijst van schenders van kinderrechten te zetten. De coalitie voerde alleen al afgelopen jaar 23 zware aanvallen uit op onder andere scholen, ziekenhuizen, begrafenissen en markten, waarbij vele kinderen werden gedood of verminkt. Toch ontbrak de coalitie, in tegenstelling tot de andere strijdende partijen in Jemen, vorig jaar op de zwarte lijst.  

"Alle strijdende partijen in Jemen hebben de dood van onschuldige kinderen op hun geweten- ook de door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie. VN-secretaris-generaal Guterres moet de rechten van kinderen voorop stellen en de verantwoordelijken ter verantwoording roepen", aldus Pim Kraan, directeur van Save the Children.

4.000 kinderen gedood of verminkt
Sinds het begin van het conflict in Jemen zijn door toedoen van alle strijdende partijen meer dan 4.000 kinderen om het leven gekomen of verminkt. Zo kwamen door een luchtaanval van de coalitie op een begrafenis in oktober 2016 meer dan 140 mensen, onder wie vele kinderen, om het leven. Ook  raakten 600 kinderen en volwassenen gewond. Een van hen is de 13-jarige Zuhair. "Ik zag overal dode mensen liggen. Zelf stond ik in brand. Mijn handen, benen en gezicht zijn verbrand. Nog elke nacht word ik schreeuwend wakker."

Online petitie 
Toenmalig secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon voegde de coalitie in 2016 toe aan de zwarte lijst vanwege misdaden begaan in 2015, maar na zware druk van Saoedi-Arabië werd de coalitie er weer vanaf gehaald. De VN publiceert de nieuwe lijst naar verwachting in augustus. Om ervoor te zorgen dat de coalitie dit keer wel ter verantwoording wordt geroepen, is Save the Children een online petitie gestart.
 
Op dit moment staan 61 partijen van over de hele wereld op de VN-lijst van schenders van kinderrechten. Plaatsing op de zwarte lijst kan leiden tot berechting bij internationale tribunalen of sancties, zoals een verbod op wapenleveranties.