Al zo’n 4.500 kinderen staken Middellandse Zee over naar Italië

Al meer dan 4.500 minderjarigen zijn volgens schatting in de eerste maanden van 2017 vanuit Noord-Afrika de Middellandse Zee overgestoken naar Italië. Bijna 4.000 van hen reisden zonder begeleiding van een volwassene.

De route van Libië naar Italië is de gevaarlijkste op de Middellandse Zee; een kind loopt ongeveer tien keer meer risico te sterven dan wanneer het zou oversteken vanuit Turkije. Dit jaar kwamen er voor zover bekend al bijna 900 mensen om het leven tijdens de oversteek. 
 
Sinds een kleine week is Save the Children weer actief op de Middellandse Zee met het reddingsschip Vos Hestia, dat onder Italiaanse vlag vaart. De Vos Hestia voer op Paaszondag voor het eerst in 2017 uit. Maandagmiddag nam het al direct zo’n 300 mensen aan boord, in de nasleep van de enorme reddingsoperatie waarbij eerder dat weekeinde ruim 8.000 mensen van zo’n zestig gammele bootjes en boten werden gehaald.
 
Onder de 300 mensen bevonden zich zeker dertig vrouwen en twintig kinderen die de overtocht in hun eentje hadden ondernomen. Enkele zwangere vrouwen leden aan uitdrogingsverschijnselen, ze waren te verzwakt om te kunnen staan. Aan boord kregen ze direct hulp van het medische team. De mensen die aan boord kwamen vertelden dat het al hun derde dag op zee was.
 
Tijdens de reddingsoperaties op zee, die onder coördinatie van de Italiaanse kustwacht staan, richten we ons in het bijzonder op kinderen. Er zijn specialisten aan boord die de kinderen opvangen en bijstaan, er is een ruimte waar ze zich veilig kunnen voelen en onder toezicht tot rust kunnen komen. Verder is een belangrijke rol weggelegd voor zogenoemde culturele bemiddelaars; medewerkers van Save the Children die afkomstig zijn uit de regio’s waar veel migranten vandaan komen. Zij geven de mensen die hun leven wagen in brakke bootjes in hun eigen taal aanwijzingen tijdens reddingsoperaties, stellen hen gerust en begeleiden hen aan boord van de Vos Hestia.
 
Hoofd van de Save the Children-reddingsoperatie Rob MacGillivray: “Kinderen zijn vóór alles kinderen. Conflicten, armoede, vervolging en de gevolgen van klimaatverandering verdrijven hen van huis en haard en vervolgens dreigen ze te verdrinken. De oorzaken zijn complex maar ons antwoord is simpel: de Middellandse Zee mag geen naamloos massagraf voor kinderen zijn. We hebben besloten om door te gaan op zee omdat we er van overtuigd zijn dat er grote behoefte is aan extra reddingscapaciteit.”

 

Een kind laat je niet verdrinken.

Jouw hulp is dringend nodig! Help je mee?

Doneer vandaag nog