Bijna helft Syrische kinderen op vlucht niet naar school

Van alle Syrische kinderen in de schoolleeftijd die op de vlucht zijn, gaat 43 procent niet naar school. Vluchtelingenkinderen hebben het afgelopen jaar bijna 700 miljoen dagen aan school gemist, ondanks de toezegging tijdens de Algemene Vergadering van de VN vorig jaar om kinderen weer terug in de klas te krijgen. Op dit moment gaan er minder Syrische vluchtelingenkinderen naar school dan vorig jaar. De meest kwetsbare groep draagt zo de zwaarste last van de vluchtelingencrisis.

Ongeveer 730.000 Syrische vluchtelingenkinderen krijgen op dit moment geen onderwijs. Daardoor lopen ze het risico uitgehuwelijkt te worden of te worden uitgebuit, waarschuwt Save the Children.
 
Buurlanden, waar al jaren miljoenen vluchtelingen wonen, hebben veel gedaan om de toegang tot onderwijs voor vluchtelingenkinderen te verbeteren. Maar het bleek niet voldoende. Gezinnen die afhankelijk zijn van kinderarbeid omdat ouders niet mogen werken, angst voor het lastigvallen van meisjes op weg naar school en een gebrek aan betaalbaar vervoer werpen nog altijd hoge barrières op.
 
“Onderwijs biedt kinderen een toekomst, het beschermt ze. Kinderen die niet naar school gaan zijn kwetsbaarder voor uitbuiting en misbruik”, zegt directeur Pim Kraan van Save the Children Nederland. “Scholen zijn niet alleen plekken om te leren, ze bieden ook een veilige plek waar kinderen kunnen herstellen van hun traumatische ervaringen.”

Door de barrières hebben Syrische gevluchte kinderen de afgelopen 12 maanden in Libanon, Jordanië en Turkije meer dan 133 miljoen schooldagen gemist. Nieuw onderzoek van Save the Children toont aan dat 3,5 miljoen vluchtelingenkinderen wereldwijd zelfs bijna 700 miljoen dagen school misten. Meer dan de helft van alle vluchtelingenkinderen gaat niet naar school.
 
De enorme kloof bleef bestaan ondanks dat tijdens de VN-vluchtelingentop van september vorig jaar donorlanden en gastregeringen afspraken een miljoen vluchtelingenkinderen naar school te sturen. Dat was vooral een hernieuwing van eerdere toezeggingen. De grote uitdaging ligt echter in de eerder genoemde barrières. Uiteindelijk zijn veel van de 300.000 schoolplekken die voor Syrische vluchtelingen zijn geschapen niet ingevuld.
 
Kraan: “Regeringen moeten de drempels aanpakken, zodat kinderen weer naar school kunnen en kunnen helpen bij de opbouw van hun land. De belofte aan kinderen moet ingelost worden. Gebeurt dat niet, dan worden kinderen twee keer beroofd van hun toekomst: een keer door de oorlog, de tweede keer doordat ze het recht op onderwijs wordt ontzegd.”

In Syrië zelf gaan naar schatting nog altijd bijna twee miljoen kinderen niet naar school.. Gevechten zoals bijvoorbeeld in Raqqa maken het herbouwen en weer openen van scholen heel lastig. “Kinderen die de meest verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt vertellen steeds weer dat ze het liefst weer naar school gaan, weer kunnen leren”, zegt Sonia Khush, directeur van Save the Children voor Syrië. “Onze ervaring in buurlanden toont aan dat als we kinderen terugkrijgen in het klaslokaal en hen de steun geven die ze nodig hebben, we ze kunnen helpen met hun herstel. Dan moet er wel een veel  groter commitment komen voor onderwijs en geestelijke gezondheidszorg.”