Door Saoedi-Arabië geleide coalitie hoort op VN-lijst voor schenden kinderrechten Jemen

De militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië hoort thuis op de jaarlijkse VN-lijst van schenders van kinderrechten, vanwege herhaaldelijk aanvallen op ziekenhuizen, kliniekjes en medisch personeel in Jemen. Dat is een van de aanbevelingen in een nieuw rapport van Save the Children en de organisatie Watchlist on Children and Armed Conflict, dat vandaag is verschenen.

Het rapport documenteert een reeks dodelijke aanvallen op ziekenhuizen en medisch personeel in de afgelopen twee jaar. Door de aanvallen sterven kinderen en krijgen ze niet de zorg waar ze recht op hebben. De organisaties roepen secretaris-generaal António Guterres van de VN op om de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op de lijst te zetten van ernstige schendingen van kinderrechten tijdens conflicten. De VN-lijst over Kinderen In Gewapende Conflicten wordt de komende maanden gepubliceerd.

Toenmalig secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon voegde de coalitie in 2016 toe aan de lijst, vanwege het doden van kinderen en het aanvallen van scholen en ziekenhuizen in Jemen. Onder druk van Saoedi-Arabië ging de coalitie echter weer van de lijst af.

Alle strijdende partijen in Jemen zijn de afgelopen twee jaar betrokken geweest bij zeker 160 aanvallen op medische voorzieningen, waaronder ziekenhuizen. In een van de gedocumenteerde gevallen stierven twee couveusebaby’s door zuurstofgebrek, nadat een kinderziekenhuis in Sana'a geraakt werd bij een bombardement door de coalitie.

Door de oorlog is meer dan de helft van de medische faciliteiten in Jemen buiten gebruik. De overgebleven faciliteiten kampen met zware tekorten van medicijnen en medische apparatuur, die het gevolg zijn van de blokkade van aanvoerhaven al-Hudaydah door de coalitie. De haven is een levenslijn voor voedsel en andere basisbehoeften. Strijdende partijen hebben daarnaast hulpverleners vastgezet en de levering van voedsel en medicijnen over land belemmerd.

Christine Monaghan, onderzoekster bij ‘Watchlist’: "De VN mag niet buigen voor de druk van Saoedi-Arabië maar moet de coalitie juist ter verantwoording roepen voor de aanvallen op medische voorzieningen en personeel. Door die aanvallen wordt de gezondheidszorg voor kinderen belemmerd en neemt het aantal gewonden en zieken toe."

Grant Pritchard van Save the Children in Jemen: "Al twee jaar lang vallen bommen op ziekenhuizen, huizen en scholen. Onze teams helpen kinderen die letterlijk en figuurlijk de meest zware littekens oplopen, we steunen ziekenhuizen waar couveuses met plakband bij elkaar worden gehouden. Alle vechtende partijen zijn verantwoordelijk voor de sterfte van kinderen in Jemen, en de door Saoedi-Arabië geleide coalitie is er daar een van. De daders moeten verantwoordelijk worden gehouden."

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.