Drie mooie successen voor meisjes

Mede dankzij de inspanningen van onze collega's zijn in El Salvador, Guatemala en Nepal wetswijzigingen doorgevoerd die de situatie van meisjes in deze landen verbeteren.

El Salvador wijzigt wet om kindhuwelijken te verbieden
El Salvador heeft de uitzondering in de wet geschrapt die kindhuwelijken toestond in geval van seksueel misbruik en/of zwangerschap. Save the Children speelde een cruciale rol in deze overwinning door deze schending van meisjesrechten aan de kaak te stellen, partnerorganisaties samen te brengen en openlijk te spreken over de wetswijziging. El Salvador is een van de meest gewelddadige landen ter wereld.

Vóór de wetswijziging kon een dader met een meisje trouwen als hij haar seksueel had misbruikt en zwanger had gemaakt. Meisjes zijn nu beter beschermd en er is een grotere kans dat de dader voortaan wordt gestraft.

Het is nu belangrijk om de bevolking op de hoogte te stellen van de wetswijziging en trainingen te geven in de gemeenschappen aan ouders, leerkrachten en kinderen zodat zij weten wat hun rechten zijn en wat te doen als hun rechten geschonden worden.

Lees meer over dit resultaat

Meisjes spreken openlijk en bevrijden Guatemala van kindhuwelijken

"Ik ben 16 jaar en ik wil niet trouwen," zei Brenda Alviruez op een persconferentie met afgevaardigden van het congres. Zij vertegenwoordigde kinderen uit Guatemala en eiste de goedkeuring van het decreet om kindhuwelijken af te schaffen.

Dankzij deze krachtige woorden, het werk van Save the Children en haar partners, heeft Guatemala op 17 augustus een decreet goedgekeurd, dat huwelijken van jongeren onder de 18 jaar verbiedt.
Save the Children heeft kinder- en jongerenparticipatie ingezet om deze wetswijziging te realiseren. Een ander dapper meisje, Cindy Menchu, voegde eraan toe: 'Waarom meisjes dwingen om te stoppen met studeren, om hun vrienden en familie te verlaten en de rol van echtgenote aan te nemen, als we daar niet klaar voor zijn? Het huwelijk is niet voor meisjes."

Lees meer over dit resultaat
 

Nepal neemt wet aan om isolatie tijdens menstruatie te verbieden

Afgelopen juli werd een 15-jarig meisje dood aangetroffen in een schuur in het district Achham in Nepal. Ze zat in de derde klas van de Rastra Bhasha Secondary School. De politieagent die de zaak heeft onderzocht, zei dat het meisje is gestorven als gevolg van verstikking door rook; Ze had een vuurtje in de schuur gemaakt om zich warm te houden. Maar waarom moest het meisje in de koude schuur slapen? Haar familie had haar volgens het oude hindoeïstische gebruik chhaupadi uit huis verbannen.

Volgens chhaupadi zijn vrouwen tijdens de menstruatie en na een bevalling onrein.
Save the Children heeft gepleit voor de volledige afschaffing van dit discriminerende gebruik. Ook hebben we eraan gewerkt om de maatschappelijke normen te veranderen. Onze inspanningen hebben bijgedragen aan een wet die op 9 augustus in Nepal is goedgekeurd om chhaupadi strafbaar te stellen en meisjes te beschermen.