Duizenden kinderen in gevaar bij slag om Oude Stad van Mosul

Naar schatting 50.000 kinderen lopen groot gevaar nu de slag om Mosul de vermoedelijk laatste fase ingaat. We roepen de strijdende partijen op alles te doen om het aantal burgerslachtoffers zo laag mogelijk te houden en geen zware explosieven te gebruiken die onvermijdelijk tot burgerdoden leiden, onder wie kinderen. Ook moet er een veilige corridor komen waarlangs burgers de stad uit kunnen.

Sinds dit weekeinde verplaatsen de gevechten zich naar de nauwe en dichtbevolkte straten van de Oude Stad. Ana Locsin van Save the Children: “Door de gevechten in de Oude Stad worden de kinderen omringd door gevaar zonder zich ergens te kunnen verschuilen, het water en voedsel is aan het opraken. De zware artillerie en explosieven maken geen onderscheid tussen strijders en burgers. Kwetsbare kinderen lopen een groot risico.”
 
Volgens schattingen zitten zo’n 100.000 burgers vast in de stad, van wie de helft kind is. Ze lopen het risico te worden gebruikt als menselijk schild. Veel gezinnen konden niet ontsnappen uit dat deel van de stad vanwege de zware bombardementen, scherpschutters van IS, landmijnen en andere explosieven. Er zijn talrijke meldingen van burgerslachtoffers sinds de slag om het westen van Mosul in februari begon, bijna 700.000 mensen hebben de stad tot nu toe weten te ontvluchten. Vermoedelijk duizenden huizen en meer dan 700 scholen zijn vernietigd.
 
De vluchtelingenkampen rond Mosul kunnen het enorme aantal mensen op de vlucht maar nauwelijks aan. Save the Children zorgt voor schoon water en andere levensreddende hulp aan duizenden mensen in kampen als Hamam al-Alil en Jed'ah, maar waarschuwt dat de enorme noden alleen nog maar zullen toenemen.