Eén week oude baby gered in grootscheepse reddingsoperatie op Middellandse Zee

In haar grootste reddingsoperatie tot nu toe heeft Save the Children 550 vluchtelingen en migranten gered uit de Middellandse Zee. De redding vond plaats op vrijdag 5 mei, de gehele operatie duurde vier dagen. In deze periode zijn waarschijnlijk ongeveer 75 mensen verdronken. Vermoed wordt dat alleen al dit jaar 1.150 mensen verdronken zijn in de Middellandse Zee.   

De bemanning van ons reddingsschip, de Vos Hestia, redde de mensen van vier gammele rubberboten. Onder de mensen die aan boord zijn gebracht, bevonden zich vermoedelijk bijna 40 alleenreizende kinderen. Daarnaast zijn veertien zwangere vrouwen en vier kinderen onder de vijf in veiligheid gebracht - waaronder een baby van een week oud. 

Gillian Moyes, teamleider van het Vos Hestia Search and Rescue Team:
"We hebben nog nooit een dag als deze meegemaakt op zee. Toen onze reddingsboten zich meerdere keren naar de boten in nood haastten, verschenen er steeds meer aan de horizon. Het is aan de buitengewone inspanningen van ons team en de andere reddingsschepen in het gebied te danken dat er niet meer doden te betreuren zijn. Aan het einde van een dag die al voor zonsopkomst begon, bereikten we de top van onze capaciteit. Elke vierkante centimeter van het dek was bedekt met mensen - waaronder kinderen en zwangere vrouwen - die de dag anders niet overleefd hadden."
 
"Kort voor deze redding vonden we een lichaam dat al minstens een week in het water dreef. Een heftige confrontatie met wat er op het spel staat voor mensen die vluchten voor geweld, vervolging en extreme armoede." 

"Europese landen moeten Italië ondersteunen met reddingswerkzaamheden: het redden van levens - en niet de grenscontrole - zou de prioriteit moeten hebben. En totdat de EU veilige en legale routes naar Europa biedt, zowel voor mensen die internationale bescherming nodig hebben als voor andere migranten, zullen mensen hun leven blijven riskeren om Europa te bereiken."

In samenwerking met een ander reddingsschip - de Aquarius, van AzG en SOS Mediterrannee  - kon ons speciale ‘child protection’ team twee jonge kinderen herenigen met hun moeders, nadat ze in de chaos van hun vlucht uit Libië waren gescheiden.

De geredde vluchtelingen en migranten gingen op maandag 8 mei aan wal in de haven van Vibo Valentia in Zuid-Italië.

Deze foto is van een eerdere reddingsactie op de Middellandse Zee in oktober 2016.