Elke dag 600 ernstig ondervoede kinderen erbij in Jemen

In Jemen raken elke maand naar schatting 20.000 kinderen jonger dan 5 jaar ernstig ondervoed. Dat zijn er gemiddeld 27 per uur.

Deze aantallen gaan aanzienlijk stijgen, hoewel volgens berichten hulpgoederen binnenkort het land weer in mogen. Die beperkte toevoer van hulpgoederen is echter ontoereikend: door de voortdurende beperking van ‘gewone’ handel en hulpgoederen zijn prijzen van voedsel en zorg zo hard gestegen dat veel gezinnen ze niet meer kunnen betalen, waarschuwt Save the Children.

Blokkade
Een blokkade van de noordelijke havens van Jemen in de afgelopen weken, afgedwongen door Saoedi-Arabië en de coalitiegenoten, heeft het verscheurde land nog dieper in het moeras geduwd. Tientallen schepen en vliegtuigen met hulpgoederen konden het land niet in. De coalitie heeft aangekondigd dat hulpgoederen het land weer in mogen, maar de blokkade van commerciële leveranties via de belangrijkste haven al Hudaydah – waar ongeveer 80% van de goederen Jemen binnenkomt – blijft overeind.

Verwoestende voedselcrisis
Die blokkade verergert de toch al verwoestende voedselcrisis, waardoor het aantal kinderen dat sterft aan ernstige acute ondervoeding of vermijdbare ziektes stijgt. De prijzen van goederen als melk, suiker en benzine zijn sterk gestegen waardoor ouders soms een onmogelijke keuze moeten maken: medicijnen kopen voor een ziek kind of eten voor een hongerig kind.

Hongersnood dreigt
Het afsnijden van goederen, of het nou gaat om hulpgoederen of commerciële import, betekent dat er binnen 3 à 4 maanden een hongersnood kan uitbreken. Nu al worstelen zeven miljoen mensen om elke dag één maaltijd op tafel te krijgen.

Brandstoftekort 
Bovendien heeft Jemen naar schatting 4,8 miljoen liter diesel per maand nodig om de openbare watersystemen te bedienen. Minstens zeven steden hebben al gezegd dat ze geen schoon water meer hebben en sommige gezondheidscentra waarschuwen dat ze de deuren moeten sluiten vanwege een gebrek aan schoon water en brandstof voor generatoren. Save the Children verwacht een piek in ziektes als cholera en difterie, waar vooral ondervoede kinderen vatbaar voor zijn. De geblokkeerde haven van al-Hudaydah kan 150 miljoen liter brandstof per maand verwerken, terwijl de zuidelijk gelegen haven van Aden maar 50 miljoen liter brandstof aankan.

500.000 ton voedsel en brandstof tegengehouden
Directeur Tamer Kirolos van Save the Children in Jemen: "Jemenitische kinderen lijken met opzet te worden uitgehongerd, verstoken van levensreddende medicijnen en vaccins. De impact daarvan zien we elke dag, als wanhopige ouders hun ondervoede kinderen langsbrengen. Helaas krijgen veel jonge kinderen niet op tijd hulp, waardoor ze sterven. Dit is een door mensen veroorzaakte en te voorkomen tragedie. Zolang de blokkade van commerciële goederen overeind blijft, blijven Jemenitische kinderen lijden. Alle partijen in dit conflict hebben de toegang tot hulp belemmerd. De afgelopen weken heeft de door Saoedi-Arabië geleide coalitie meer dan twintig schepen tegengehouden die 500.000 ton voedsel en brandstof vervoerden. Het is dringend nodig dat zowel hulpgoederen als commerciële goederen onbelemmerd alle havens van Jemen in kunnen."

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.