Elke dag trouwen meer dan 20.000 meisjes illegaal

Wereldwijd trouwen elke dag meer dan 20.000 meisjes -ongeveer 7,5 miljoen per jaar- die jonger zijn dan de legale huwbare leeftijd die geldt in hun land. 

Dat blijkt uit onderzoek van Save the Children en de Wereldbank, aan de vooravond van Wereldmeisjesdag. Daarnaast worden bijna 100 miljoen meisjes in nationale wetten nog altijd niet beschermd tegen kindhuwelijken.

Steeds meer landen verhogen de huwbare leeftijd of halen geldende uitzonderingen uit de wet – bijvoorbeeld dat te jonge meisjes alsnog mogen trouwen met toestemming van hun ouders of een rechter. Maar het uitvoeren van die wetten blijkt in de praktijk lastig. Nog altijd wordt tweederde van de kindhuwelijken afgesloten terwijl minstens een van de gehuwden te jong is volgens de geldende wet – dat toont aan hoe weerbarstig de praktijk is. Een aantal van die trouwerijen is informeel en zou een toetsing aan de wet niet doorstaan. Een slappe uitvoering van de wet en een kloof tussen de wet, gewoonten en religieuze wetten zijn onderdeel van het probleem. In diepgewortelde lokale tradities steunen lokale leiders kindhuwelijken vaak nog. 
 
Directeur Helle Thorning-Schmidt van Save the Children: “Kindhuwelijken zijn een schending van kinderrechten, een vorm van misbruik die meisjes onevenredig hard treft - met name de armste en meest gemarginaliseerde meisjes. Het aanpassen van wetten is een belangrijke eerste stap, maar miljoenen meisjes lopen nog steeds enorme risico’s. We moeten de problematiek frontaal tackelen, onder meer door ervoor te zorgen dat meisjes naar school blijven gaan en door er samen met lokale en religieuze leiders voor te zorgen dat kindhuwelijken niet langer worden getolereerd.”

De bevindingen komen voorafgaand aan een conferentie over het gevecht tegen kindhuwelijken, die later deze maand in Senegal wordt gehouden. Tijdens die bijeenkomst (van 23 tot 25 oktober) komen overheden en traditionele, religieuze en andere invloedrijke leiders samen met kinderrechtenorganisaties en VN-organisaties om oplossingen in het gevecht tegen kindhuwelijken te bespreken.
 
In West- en Centraal-Afrika ligt een aantal landen met de hoogste percentages kindhuwelijken ter wereld. Alleen al in deze regio trouwen jaarlijks 1,7 miljoen kinderen die jonger zijn dan de geldende minimumleeftijd. Fatmata (16) uit Sierra Leone trouwde vorig jaar: “Ik was vijftien toen ik mijn man ontmoette. Ik ben niet blij omdat ik nu de kans niet heb gehad om te doen wat ik wilde met mijn leven. En nu ben ik zwanger.”
 
Het momentum om kindhuwelijken in Afrika uit te bannen komt steeds dichterbij: de Afrikaanse Unie (AU) onderschreef in 2015 het uitgangspunt om een einde te maken aan de praktijk, en het onderwerp is voor dit jaar een van de drie topprioriteiten van de AU.
 
Maar er is nog veel werk te doen. De analyse van Save the Children en de Wereldbank schreeuwt om dringende maatregelen om kindhuwelijken te voorkomen, zowel op nationaal als internationaal niveau. Wetsveranderingen zijn nodig om de minimumleeftijd omhoog te krijgen naar 18 jaar, en om uitzonderingen uit te bannen. Daarnaast zijn ook nationale strategie├źn nodig met gerichte oplossingen, zoals toegang tot onderwijs, voorlichting en bescherming. Meisjes die op school blijven, krijgen zo de kans op een alternatief voor het huwelijk.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.