Geschokt door berichten over undercoveractie op reddingsschip

Save the Children is geschokt en bezorgd over recente berichten in de media waarin wordt gemeld dat er undercoveragenten actief waren aan boord van de Vos Hestia, ons reddingsschip op de Middellandse Zee. Als onafhankelijke en neutrale humanitaire organisatie zouden we nooit instemmen met een undercoveroperatie die wordt uitgevoerd vanuit onze programma’s of activiteiten.

In de berichten worden medewerkers genoemd van het beveiligingsbedrijf dat wordt ingehuurd door de eigenaar van de Vos Hestia, het schip dat Save the Children sinds medio 2016 leaset. We benadrukken dat het genoemde beveiligingspersoneel geen onderdeel is van het humanitaire team van Save the Children. Dat bestaat uit artsen, verpleegkundigen, specialisten op het gebied van de bescherming van kinderen en culturele bemiddelaars, die werken met vaak zeer kwetsbare vluchtelingen en migranten.
We nemen de berichten in de media zeer serieus en onderzoeken alle recente beschuldigingen. In het onderzoek wordt ook ons eigen veiligheidsbeleid tegen het licht gehouden.
 
Sinds het begin van onze reddingsacties in september vorig jaar werkt Save the Children onder coƶrdinatie van de Italiaanse kustwacht. Ook werken we nauw samen met andere organisaties die met reddingsschepen actief zijn op zee. We voeren onze reddingsacties uit in alle openheid en volledig in lijn met de Italiaanse, internationale en maritieme wetten.
 
We blijven vastbesloten om het leven van kinderen op zee te redden. We hopen dat onze goede relatie met de Italiaanse autoriteiten en andere reddingsorganisaties overeind blijft en dat recente incidenten geen bredere impact hebben op de reddingsacties op de Middellandse Zee.

Alleen al dit jaar zijn zo’n 2300 mensen overleden op zee tussen Noord-Afrika en ItaliĆ«; de reddingsacties zijn letterlijk van levensbelang. Save the Children roept Europese landen dan ook op tot meer steun voor de Italiaanse pogingen die moeten voorkomen dat er mensen verdrinken op zee.
 

Onze reddingsmissie op de Middellandse Zee

Lees meer