Giro555 helpt ruim 1 miljoen slachtoffers hongersnood

Zes maanden na de Giro555-actie ‘Help slachtoffers hongersnood’ is meer dan 64% van het ingezamelde geld besteed, zo blijkt uit de vandaag verschenen tussenrapportage.

Nederland kwam afgelopen maart in actie voor de slachtoffers van de hongersnood, die zich op dat moment in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen voltrok. De Giro555-actie bracht 35 miljoen euro op. Save the Children kon zo 84.598 kinderen in Zuid-Soedan op ondervoeding screenen.
 
Meer dan een miljoen mensen in de vier landen werden door de inspanningen van de hulporganisaties achter Giro555 van een hongerdood gered. Zo werden 210.000 mensen gesteund met een voedselpakket of voedselbonnen, 283.000 kinderen op ondervoeding gescreend en ontvingen 76.000 ondervoede kinderen bijvoeding, in de vorm van een voedzame pindapasta, om aan te sterken. Een klein deel van de opbrengst ging ook naar hulp aan buurlanden.
 
Kijk hier voor een overzicht van alle resultaten.

Resultaten Save the Children
In Zuid-Soedan behandelden we ondervoede kinderen jonger dan vijf jaar, zwangere vrouwen en moeders en gaven we hen speciale voeding. In onze klinieken behandelden we 16.401 ondervoede kinderen. Ook in Somalië screenden we ruim 92.000 kinderen en 22.000 vrouwen die borstvoeding gaven, op ondervoeding. Ernstig ondervoede kinderen en vrouwen kregen in een van onze klinieken een behandeling. 
 
Trots
Actievoorzitter Giro555 Farah Karimi is ontzettend trots op deze resultaten. ‘Mede hierdoor is er veel goed werk gedaan om de vele mensen in de vluchtelingenkampen en getroffen gebieden te voorzien van onder andere voedsel, water en sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en ondersteuning van levensonderhoud, waaronder cash vouchers.’
 
Uitdagingen
De omstandigheden waarin de hulporganisaties werken, waren niet altijd even makkelijk. De gebieden waarin de slachtoffers leven, zijn enorm groot. Daardoor zijn sommige regio’s slecht bereikbaar. Veel wegen zijn ontzettend slecht en niet te vergelijken met de wegen in Nederland. Ook komen geweld en conflicten met regelmaat voor en moeten hulpverleners in hevige regen of droogte zien te werken. Ook kan lang niet altijd genoeg gekwalificeerd personeel gevonden worden. Ondanks deze uitdagingen, zetten de hulporganisaties achter Giro555 alles op alles om noodhulp te verlenen aan de mensen in de getroffen gebieden.
 
Nood nog steeds hoog
De crisis is helaas nog niet voorbij. In veel landen is een tekort aan voedsel of dreigt een tekort. Sommige gebieden dreigen zelfs weer af te glijden naar een situatie van hongersnood. Alle elf hulporganisaties achter Giro555, waaronder Save the Children, blijven daarom, samen met lokale partners, ook de komende tijd hulp bieden met geld van Giro555 en andere fondsen.
 
Over Giro555
Bij uitzonderlijke rampen slaan de elf samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. www.giro555.nl Dit zijn de hulporganisaties achter Giro555: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Plan Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.