Baby Exodus uit Zuid-Soedan, nu in Oeganda

Baby Exodus (6 maanden) is met zijn moeder naar kamp Bidi Bidi in Noord-Oeganda gevlucht. Zijn vader is gedood.

Hulp nodig voor opvang vluchtelingen in gastvrij Oeganda

Maar liefst 1,3 miljoen vluchtelingen hebben inmiddels hun toevlucht gezocht in Oeganda. Dat zijn er meer dan in heel Europa in 2016! Het merendeel van de mensen komt uit Zuid-Soedan. Meer dan de helft van hen is kind en veel kinderen - soms nog maar 11 jaar - maken de reis in hun eentje.

Hoewel Oeganda een erg arm land is, zorgt het goed voor vluchtelingen. Ze krijgen kort na aankomst al een stuk land en spullen om een 'huis' te bouwen. Ook mogen ze meteen werken, handelen en door het land reizen. De regels zijn veel soepeler dan bijvoorbeeld in Nederland.

Bidi Bidi, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, huisvest ongeveer 270.000 mensen. De meesten wonen in zeilhutten en zijn afhankelijk van hulp van de Oegandese overheid en hulporganisaties. Omdat er zo veel vluchtelingen blijven komen, staat de vrijgevigheid van Oeganda momenteel erg onder druk.

Belangrijke top over vluchtelingen in Oeganda
Op 22 en 23 juni vindt er een solidariteitstop plaats, georganiseerd door de overheid van Oeganda en de VN. De top moet geld bij elkaar brengen zodat de overheid en hulporganisaties de vluchtelingen kunnen blijven voorzien van basisbenodigdheden. En onderwijs voor de kinderen.

Helle Thorning-Schmidt - CEO van Save the Children International

"300.000 vluchtelingenkinderen in Oeganda gaan niet naar school. Terwijl juist onderwijs hoop geeft op een betere toekomst. Daarom moeten wereldleiders deze week alles op alles zetten de kinderen naar school te krijgen."
 

Helle Thorning-Schmidt - CEO van Save the Children International

Wat doet Save the Children voor kinderen in Oeganda?
Save the Children geeft noodonderwijs aan vluchtelingen in Oeganda via basisonderwijs voor jonge kinderen en bijscholing voor kinderen die op achterstand zijn geraakt. Ook zorgen we voor veilige ruimtes waar kinderen kunnen spelen, leren en herstellen van hun trauma.

Geef kinderen in Oeganda een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer