Investeer in onderwijs voor kinderen op de vlucht in Oeganda

De alles-of-niets top over vluchtelingen die deze week in Oeganda wordt gehouden, moet onderwijs voor kinderen op de vlucht centraal stellen. Vluchtelingenkinderen die te lang niet naar school gaan, raken op een achterstand die ze vaak nog maar moeilijk kunnen inlopen. Daarom lanceert Save the Children een plan om alle vluchtelingenkinderen in Oeganda naar school te kunnen sturen. 

In totaal zijn bijna een miljoen vluchtelingen van Zuid-Soedan naar Oeganda gevlucht; ongeveer 750 duizend vluchtelingen - van wie meer dan de helft kind is - kwamen het laatste jaar aan. Daarmee is de vluchtelingencrisis in Oeganda momenteel vermoedelijk de snelst groeiende ter wereld. 
 
Save the Children stelt dat veel kinderen, soms zo jong als 11 jaar, in hun eentje de reis maken nadat ze vanwege geweld of onzekerheid hun dorp in Zuid-Soedan hebben verlaten. Bidi Bidi, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, huisvest ongeveer 270.000 mensen. De meesten wonen in zeilhutten en zijn afhankelijk van hulp van de Oegandese overheid en hulporganisaties.
 
De Solidariteitstop wordt gehouden op 22 en 23 juni door de overheid van Oeganda en de VN. De secretaris-generaal van de VN is aanwezig, evenals ministers van ontwikkelingssamenwerking en vertegenwoordigers van hulporganisaties. De top moet geld bij elkaar brengen zodat de overheid en hulporganisaties de vluchtelingen kunnen blijven voorzien van basisbenodigdheden, inclusief onderwijs. Momenteel is slechts 17 procent van het benodigde bedrag bij elkaar gebracht.

CEO Helle Thorning-Schmidt van Save the Children International, aanwezig op de top in Kampala, roept de wereldleiders op in actie te komen: “Het vluchtelingenbeleid van Oeganda is een van de meest royale ter wereld. Maar het kan eenvoudigweg niet zonder steun van de internationale gemeenschap.”
Ze vervolgt: “In 2015 beloofde de wereld dat alle kinderen het recht hebben te overleven, te leren en op bescherming. Voor miljoenen vluchtelingenkinderen is dit echter niet het geval. Bijna 60 procent van de vluchtelingen in Oeganda is kind, en zo'n 300.000 van hen gaan niet op school. Terwijl juist onderwijs hoop geeft op een betere toekomst. Daarom moeten wereldleiders moeten deze week alles op alles zetten de kinderen naar school te krijgen.”
 
De Oegandese minister van Onderwijs en Sport Janet Museveni: “Als moeder breekt het mijn hart dat kinderen hun huis moesten verlaten. Sommigen zijn alleen, wanhopig en bang voor de toekomst. Anderen vertellen over de gruweldaden die ze meemaakten, die hen voor het leven hebben getekend. Velen gaan niet meer naar school, waardoor hun kans op een beter leven afneemt. Ik ben trots dat Oeganda hulp biedt op deze schaal, en dat blijven we doen. Maar we hebben steun nodig.”
 
Voorafgaand aan de top heeft Save the Children een actieplan gepresenteerd aan president Yoweri Museveni, waarin staat wat er voor nodig is om alle Zuid-Soedanese kinderen in Oeganda weer naar school te laten gaan. Voor 464 miljoen dollar in 3,5 jaar (gemiddeld 152 dollar per kind per jaar), kunnen:
 
• 304 nieuwe crèches en basisschooltjes met semipermanente klaslokalen worden gebouwd,
• 110 nieuwe middelbare scholen neergezet worden,
• de leerlingen voorzien worden van lesmateriaal, tekstboeken en schoolbenodigdheden op alle scholen,
• 5.307 leraren op het basis- en middelbaar onderwijs worden aangesteld,
• 750 basisschool-leraren uit Zuid-Soedan worden geworven, bijgeschoold en geaccrediteerd.
 
Mevr. Thorning-Schmidt voegt toe: “De investering is een tastbare oplossing voor de onderwijscrisis die zich in Oeganda ontvouwt.”
 
Save the Children geeft noodonderwijs aan vluchtelingen in Oeganda via basisonderwijs voor jonge kinderen en bijscholing voor kinderen die op achterstand zijn geraakt. Verder biedt het veilige ruimtes waar kinderen kunnen spelen, leren en herstellen van hun trauma.

Geef kwetsbare kinderen een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Doneer vandaag nog