‘Kerkhof’ voor Syrische kinderen onthuld in het hart van Europa

Voorafgaand aan de Syrië-conferentie in Brussel op 5 april heeft Save the Children samen met kunstenaar Raúl Armenteros een kerkhof voor Syrische kinderen onthuld in het hart van de stad. Save the Children heeft de begraafplaats nagebouwd om aandacht te vragen voor de verwoestende gevolgen van zes jaar oorlog voor Syrische kinderen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten schat dat tot dusver meer dan 17.000 kinderen zijn gedood in het conflict. De VN heeft het over 10.000 kinderen.

De grafstenen zijn gegraveerd met de namen en leeftijden van een aantal Syrische kinderen die tijdens de oorlog gedood zijn, in het Arabisch geschreven door een Syrische kalligraaf.

Minstens drie miljoen kinderen in Syrië onder de 6 jaar oud hebben hun hele leven niets anders dan oorlog gekend. Uit ons recente rapport, Invisible Wounds, bleek dat Syrië zich momenteel op een “tipping point” bevindt, waarbij miljoenen kinderen zo consequent zijn blootgesteld aan “toxische stress” dat hun kansen om volledig te herstellen met de dag afnemen.
 
Vooruitlopend op de Syrië-conferentie in Brussel, roept Save the Children de internationale gemeenschap en de strijdende partijen op de rechten van Syrische kinderen te respecteren en te beschermen. Het is essentieel dat alle partijen stoppen met aanvallen op de civiele infrastructuur, zoals scholen en medische voorzieningen. We doen ook een beroep op de donorgemeenschap om de toezeggingen na te komen om alle Syrische vluchtelingen naar school te krijgen, zoals afgesproken op de Conferentie van Londen in februari 2016; en om de financiële steun te verhogen voor programma's die de geestelijke gezondheid en het welzijn van de Syrische kinderen ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze een integraal onderdeel zijn van humanitaire programma’s.