Kinderen afgesloten van hulp door gevechten Jemen

Kinderen in de hoofdstad Sana’a en andere districten in Jemen zijn afgesneden van hulp en lopen het risico gewond te raken of te sterven in de zware straatgevechten en luchtaanvallen. Wij roepen op tot een directe wapenstilstand, zodat hulporganisaties kinderen kunnen helpen die zo hard eten en medische zorg nodig hebben.

Het geweld tussen de Houthi's en troepen van de vandaag gedode ex-president Ali Abdullah Saleh, samen met nieuwe luchtaanvallen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, heeft ervoor gezorgd dat burgers van Jemen geen toegang hadden tot zaken als voedsel, medicijnen en water. Hulpverleners konden er niet op uit om mensen te helpen.

Gezinnen melden Save the Children dat hun kinderen doodsbang zijn. Communicatiemanager Mohammed Awadh van Save the Children heeft zich met zijn vrouw en dochtertje in een kleine schuilplaats verscholen: “Mijn dochter is bijna twee, en ze herkent bommen aan het geluid. Ze huilt als we de schuilplaats in moeten - het gebouw schudt, het is donker, we hebben maar zes uur per dag elektriciteit.”

Kinderen lopen het risico gewond te raken door granaatscherven, verdwaalde kogels en explosies. Ambulances kunnen de gewonden niet of nauwelijks bereiken en zijn beschoten, scholen zijn gesloten en zwangere vrouwen die moeten bevallen kunnen niet naar het ziekenhuis. Directeur Tamer Kirolos van Save the Children in Jemen, nu zelf in Sana'a: “De afgelopen dagen waren angstaanjagend voor kinderen die klem zaten. We kunnen Sana'a niet uit om mensen levensreddende hulp te bieden. Miljoenen kinderen zijn al zwaar ondervoed en ziek door de oorlog.  Het was nauwelijks voor te stellen dat de situatie in Jemen erger kon worden, maar dat is wel gebeurd.”

Het recente geweld komt vlak na een verwoestende blokkade van de belangrijkste havens van Jemen, die vooralsnog slechts gedeeltelijk is opgeheven. Save the Children waarschuwt voor een hongersnood en een zware piek in het aantal ernstig acuut ondervoede kinderen. De blokkade heeft ziekenhuizen, installaties voor de verwerking van graan en water- en sanitaire voorzieningen lamgelegd. De prijs van water is in sommige gebieden met 600% gestegen, waardoor het risico op ziekten nog verder toeneemt.

Kirolos vervolgt: “Alle strijdende partijen in Jemen moeten het zinloze lijden van kinderen stoppen en direct een wapenstilstand afkondigen. Als dit geen wake-up call is, weet ik niet wat wel.”

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.