Kinderen Mosul psychisch getekend door conflict

De zware gevechten en de jaren onder IS-bewind hebben zware psychologische schade aangericht bij de kinderen van Mosul, blijkt uit onderzoek van Save the Children. Experts stellen vast dat kinderen zo zwaar geraakt zijn door beelden van extreem geweld en de constante vrees voor hun leven, dat ze geen emoties meer tonen en vaak lijden aan ‘wakkere nachtmerries’.

Het onderzoek, op basis van gesprekken met 65 kinderen in verschillende leeftijden in een vluchtelingenkamp ten zuiden van Mosul, is tot op heden de grootste studie naar de impact van het leven in Mosul op de geestelijke gezondheid van kinderen. Met de juiste hulp zullen de meeste kinderen uiteindelijk een normaal leven op kunnen bouwen. Maar zonder een impuls aan goede psychosociale zorg voor deze kinderen, kunnen ze levenslang getekend blijven door geestelijke en zelfs lichamelijke schade.

Directeur Pim Kraan van Save the Children: “De kinderen van Mosul hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. Ze hebben honger geleden, zijn misbruikt, gebombardeerd. Levensreddende hulp zoals voedsel en water zijn cruciaal - maar om kinderen te helpen hun leven weer op te pakken moet psychosociale steun ook prioriteit krijgen. De wereld kan meer doen om de schade te herstellen.”
 
'Giftige stress'
De experts van Save the Children hebben vastgesteld dat vrijwel alle ge├»nterviewde kinderen tekenen van ‘giftige stress’ vertonen. Daarbij staat het slachtoffer in een constante ‘vecht of vlucht’-modus. Als die stress niet behandeld wordt, kan dat blijvende schade veroorzaken; er ontstaat een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, depressie, angst, diabetes en drugsgebruik.
 
Meer geld nodig voor psychosociale zorg aan kinderen
Er is echter veel te weinig geld voor goede psychosociale steun; op dit moment is ongeveer 2 procent van het benodigde bedrag voor 2017 bij elkaar gebracht. Daarom roept Save the Children de internationale gemeenschap op meer steun te geven voor psychosociale zorg aan kinderen, en de regering van Irak om meer fondsen vrij te maken voor psychologen voor kinderen.

Wat doet Save the Children?

  • Wij bieden psychosociale zorg (traumaverwerking) aan tot dusver 13.246 kinderen in ‘Child Friendly Spaces’.
  • Wij hebben ‘eerste hulp bij psychologische schade’ gegeven aan 6.360 kinderen en bijna 2.400 volwassenen. Waar nodig zorgden wij voor een doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp.
  • Door middel van intakegesprekken hebben wij alleenreizende kinderen ge├»dentificeerd en kinderen die ten prooi zijn gevallen aan kinderarbeid of andere vormen van uitbuiting.
  • Wij geven voorlichting aan dorpsgemeenschappen.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.