Longontsteking dodelijkste ziekte onder kinderen in armste landen

Bijna een miljoen kinderen sterven jaarlijks aan de gevolgen van longontsteking. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Save the Children. Het gaat vooral om kinderen uit de meest fragiele en arme landen wereldwijd.

Onnodig, vinden wij, want longontsteking is te genezen met een antibioticabehandeling van slechts 0,34 cent per kind. Daarom roepen we op tot actie.

Elke minuut sterven twee kinderen
Jaarlijks overlijden meer kinderen jonger dan vijf jaar aan de gevolgen van longontsteking, dan aan malaria, diarree en mazelen samen. Dit betekent dat elke minuut twee kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van deze vergeten kindermoordenaar sterven. En meer dan tachtig procent van de slachtoffers is jonger dan twee jaar, zo blijkt uit ons rapport ‘Fighting for Breath’.
 
Meer en goedkopere vaccins nodig
De ziekte raakt wereldwijd de armsten, simpelweg omdat ze geen toegang tot medische zorg hebben. Veel slachtoffers zijn al verzwakt door ondervoeding en kunnen de infectie daarom niet bestrijden.
Zorgwekkende ontwikkelingen, vindt Save the Children. Wij roepen wereldleiders op om samen in actie te komen. Concreet vragen we om meer investeringen in immunisatie, het beschikbaar stellen van meer levensreddende antibiotica en om goedkopere vaccins.

0,34 cent kan een leven redden
Het antibiotica Amoxicilline van 0,34 cent, waarvoor consumenten in een Westerse supermarkt zelfs nauwelijks wat van kunnen kopen, kan het leven van een kind redden dat op dat moment al drie tot vijf dagen longontsteking heeft. Toch is dit medicijn vaak niet beschikbaar in landen waar veel kinderen als gevolg van longontsteking sterven.

Onvoorstelbaar en onnodig
‘Dit is een ziekte die wanhopige en kwetsbare kinderen raakt. Een ziekte waarbij hun ouders veel angst kennen en maar al te vaak moeten omgaan met het verdriet en het trauma als gevolg van een verlies’, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland. ‘Het is onvoorstelbaar dat we nog zoveel jonge levens verliezen aan een ziekte waarvoor de kennis en middelen beschikbaar zijn om deze te verslaan.’

Er is al veel bereikt
De afgelopen jaren is er al veel gebeurd om kindersterfte, waaronder longontsteking, te verminderen: in 2000 stierven er nog 1,7 miljoen kinderen. Het is nu zaak om de armsten van de armsten te bereiken om verder resultaat te boeken.
 
Actief in de hele wereld
Save the Children werkt op de moeilijkst bereikbare plekken en in de hele wereld om medische zorg bereikbaar te maken voor de meest kwetsbaren en de allerarmsten. We willen met onze programma’s voorkomen dat de komende vijf jaar een miljoen levens overlijden aan longontsteking.

Steun van Kofi Annan
Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties en voorzitter van de Stichting Kofi Annan, ondersteunt de wereldwijde inspanning tegen longontsteking en zegt dat de kosten van vaccins te hoog zijn. ‘Farmaceutische bedrijven, overheden, hulpdonoren en VN-agentschappen moeten samenkomen om de vaccinprijzen betaalbaarder te maken om zo meer levens te redden’, zegt hij.
 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.