Meisje geboren aan boord na redding van meer dan 1.000 mensen

Aan boord van het reddingsschip Vos Hestia van Save the Children is dinsdagavond op de Middellandse Zee een meisje geboren. De bevalling aan boord werd begeleid door een medisch team van de hulporganisatie. Het meisje is samen met haar moeder naar Malta geëvacueerd voor verdere zorg, samen met een hoogzwangere vrouw.

"Het was even een moment van vreugde  en hoop temidden van de dagelijkse wanhoop die we tegenkomen", zegt Rob MacGillivray die de reddingsmissie van Save the Children leidt. "Dit jaar zijn al meer dan 2.100 mensen gestorven tijdens de oversteek."
 
De moeder was een van de meer dan duizend mensen die Save the Children eerder deze week in veiligheid bracht. Niet eerder redde de organisatie op één dag zo veel mensen. Onder hen waren ruim 50 jonge kinderen, waaronder een baby van een paar dagen oud.
 
MacGillivray: "Gisteren werd een baby geboren aan boord en we hebben een drie dagen oude baby en haar moeder gered, hun leven hing aan een zijden draadje. Denk je eens in welke gruwelijkheden je wel niet probeert te ontvluchten, als je met je pasgeboren baby het risico neemt op zo’n bootje te stappen." 
 
Onder de ruim duizend mensen die van de vaak overvolle bootjes werden gehaald, waren 200 alleenreizende kinderen. In vier dagen werden door verschillende organisaties, de Italiaanse kustwacht en de marine deze week in totaal bijna 9.000 mensen in veiligheid gebracht. 

Tijdens de hectische dag op de zee raakten mensen te water en dreigden te verdrinken. Terwijl reddingsteams bezig waren bij een overvolle houten boot, begon een rubberen boot leeg te lopen waardoor een catastrofe dreigde. Het medische team van Save the Children kon drie mensen met ernstige complicaties stabiliseren in de kliniek aan boord. 
 
De intense dag kwam enkele dagen nadat EU-lidstaten afspraken vaart te maken met plannen die migranten in Noord-Afrika moeten houden, waar ze vaak blootstaan aan gevaar en misbruik. De EU is begonnen met het trainen en uitrusten van de Libische kustwacht, die moet voorkomen dat migranten de oversteek wagen. Ook een aantal landen in Afrika krijgt geld van de EU om ervoor te zorgen dat migranten niet op weg gaan naar Europa, en om het terugnemen van migranten tot prioriteit te maken. 
 
MacGillivray: "Het simpelweg terugsturen van wanhopige kinderen en volwassenen naar Libië, wat door veel van hen wordt beschreven als een hel, is geen oplossing. We maken ons grote zorgen dat door de EU-maatregelen mensen worden teruggestuurd naar landen die ze vanwege vervolging, verkrachting, oorlog of uitbuiting juist proberen te ontvluchten."
 
Mensen die aan boord kwamen vertelden medewerkers van Save the Children over de verschrikkingen die ze in Libië meemaakten. Vrouwen schetsten hoe vrouwen en meisjes op straat werden meegenomen en urenlang werden misbruikt. Een man vertelde dat hij zag hoe deur aan deur op migranten uit West-Afrika werd geschoten, weer een ander vertelde over martelingen en mishandelingen. MacGillivray: "Dit is waartoe je mensen veroordeelt als je ze terugstuurt naar Libië. Dat er geen garantie is over de situatie waarin mensen terecht komen, is onaanvaardbaar."

Volgens Save the Children is Europa haar verantwoordelijkheid voor vluchtelingen en migranten aan het uitbesteden. Grenscontroles gaan boven het redden van mensenlevens. De lidstaten moeten snel met een beleid komen dat veilige en legale routes prioriteit maakt en waar hervestiging onderdeel van is. Verder moet meer geld vrijgemaakt worden om de oorzaken van migratie aan te pakken, onder meer door landen te helpen zich te ontwikkelen en door in te zetten op een einde aan geweld en vervolgingen in de landen van herkomst.
 
Save the Children heeft dit jaar al 3.400 mensen in veiligheid gebracht op de Middellandse Zee, onder wie meer dan 500 kinderen.