Miljoen ondervoede kinderen in choleragebieden Jemen

Meer dan 1 miljoen acuut ondervoede kinderen onder de 5 jaar leven in gebieden in Jemen waar cholera om zich heen grijpt. Deze kinderen, van wie er 200.000 ernstig ondervoed zijn, lopen een groot risico te overlijden als ze cholera krijgen. Een kind dat verzwakt is, heeft namelijk een drie keer zo grote kans om dood te gaan aan de gevolgen van cholera.  

Jemen wordt geteisterd door een cholera-epidemie. Van meer dan 425.000 mensen wordt vermoed dat ze aan cholera lijden. Bijna 1900 mensen zijn al aan de ziekte overleden. Kinderen vormen de kwetsbaarste groep. “Na twee jaar oorlog zitten de kinderen van Jemen gevangen in een cyclus van honger en ziektes”, zegt Tamer Kirolos, directeur van Save the Children in Jemen. “Dat is onacceptabel. Onze medewerkers krijgen dagelijks te maken met kinderen die niet alleen ondervoed zijn, maar ook aan cholera lijden.”
 
Hulp uitgebreid
Save the Children heeft de hulp aan de zwaarst getroffen choleragebieden in het land, zoals het Al Hali district in Hodeidah, uitgebreid. Momenteel zijn we actief in 14 cholerabehandelingscentra en behandelen we op meer dan 90 plekken kinderen tegen uitdroging. Ook zijn 160 ton extra medicijnen tegen cholera onderweg. Al Hali is het gebied met het hoogste aantal vermoedelijke cholerabesmettingen van het land. Bovendien zijn hier 31.000 kinderen, meer dan een kwart van het totaal aantal kinderen onder de 5, acuut ondervoed. Bij acute ondervoeding verliezen kinderen in korte tijd veel gewicht.
 
Ondervoeding en cholera goed te behandelen
De 10 maanden oude Arwa is zo’n kind met acute ondervoeding. Haar moeder Lamia heeft al twee kinderen verloren en vreesde ook voor het leven van Arwa. “Ze kon haar handen niet meer bewegen, zo verzwakt was ze. Nu is ze gelukkig al wat opgeknapt.” Ondervoeding en cholera zijn beide namelijk goed te behandelen, als je maar toegang hebt tot gezondheidszorg. “Dat is de tragedie van Jemen”, vertelt Tamer Kirolos. “Ziekenhuizen en klinieken zijn verwoest, medisch personeel in dienst van de overheid heeft al bijna een jaar geen salaris meer gekregen en de levering van levensreddende hulpgoederen wordt vaak tegengehouden. We proberen zoveel mogelijk levens te redden, maar er is meer hulp nodig. Kinderen mogen niet de tol betalen voor dit gewapende conflict.”  
 

Geef kinderen in Jemen een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer