Nederland pleit voor internationaal onderzoek naar misdaden Jemen

De Nederlandse regering wil dat er een internationaal en onafhankelijk onderzoek komt naar mensenrechtenschendingen in Jemen. Daartoe werkt ons land samen met Canada aan een resolutie bij de VN-Mensenrechtenraad. Save the Children is blij met de inzet van Nederland.

Nederland en Canada vinden dat diegenen die zich schuldig maken of hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid verantwoording moeten afleggen. De drie pagina’s tellende resolutie wordt gesteund door een groot aantal landen die op dit moment in Genève bijeen zijn voor de jaarlijkse VN-Mensenrechtenraad.
                                                                                      
De resolutie is echter wel omstreden: Saoedi-Arabië, de bondgenoot van de Jemenitische regering en ook lid van de Mensenrechtenraad, blijft erbij dat een nationaal onderzoek afdoende is. Groot-Brittannië en de VS zeggen daarentegen de resolutie alleen te steunen als er consensus is.
 
In Jemen woedt sinds 2015 een bloedige burgeroorlog. De gevechten hebben al aan 10.000 volwassenen en kinderen het leven gekost en geleid tot een eveneens dodelijke cholera-epidemie, hongersnood en een verwoeste economie. Save the Children maakt deel uit van de Dutch Relief Alliance en biedt noodhulp aan de inwoners van Jemen met onder andere schoon drinkwater en hygiënepakketten.
 
De afgelopen twee jaar probeerde Nederland ook al te komen tot een internationaal onderzoek, maar het voorstel kreeg toen onvoldoende steun van de meerderheid van de 47 leden tellende Mensenrechtenraad. Dit keer lijkt de resolutie meer kans te maken, zeggen diplomaten die bij de onderhandelingen betrokken zijn. 
 
Save the Children juicht het initiatief van Nederland toe en hoopt dat de resolutie zal worden aangenomen. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen verantwoordelijk worden gehouden in een conflict wat door sommigen wordt omschreven als ‘de grootste humanitaire crisis van dit moment'.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.