Noodhulp: dit hebben we in de afgelopen periode gedaan

De humanitaire crisis in Jemen, de honger in de Hoorn van Afrika, de overstromingen in Zuid-Azië, de orkanen in het Caribisch gebied en de aardbevingen in Mexico... Slechts een kleine greep uit de ellende waar kinderen in de hele wereld onder te lijden hebben.

Hieronder vind je een aantal concrete resultaten die wij met onze noodhulp hebben bereikt. Het zijn nogal wat cijfers, maar we willen jullie graag de grote impact van ons werk - en dus ook van jouw steun - laten zien.

Hoorn van Afrika

Door het uitblijven van regen dreigde voor 20 miljoen mensen een voedseltekort in Kenia, Ethiopië en Somalië. Om een hongersnood te voorkomen hebben we hulp geboden aan de meest kwetsbare gezinnen en aan gezinnen op de vlucht. 

Save the Children bereikte bijna 2,6 miljoen mensen in Somalië (onder wie 1,6 miljoen kinderen), 792.000 mensen in Ethiopië (onder wie 400.000 kinderen) en 495.000 in Kenia (onder wie 275.000 kinderen).  

Foto: De 5 jarige Mohamud en zijn moeder Khandro krijgen elke maand een voucher waarmee zij voedsel kunnen komen. Dit voorkomt dat zij ondervoed raken tijdens de ergste droogte in decennia in Somalië en de Hoorn van Afrika.  

Hoeveel mensen bereikten we in Ethiopië en waarmee?

 • 291.000 mensen, onder wie 147.000 kinderen, met schoon drinkwater en sanitaire & hygiëne voorzieningen om ziektes te voorkomen
 • 293.749 mensen met levensreddende medische en voedselhulp
 • 17.000 kinderen met onderwijs, zodat zij geen achterstand oplopen
 • 184.318 mensen met voedselzekerheid (d.m.v. voedsel of vouchers, vervanging van vee, vervanging van mislukte oogst of begeleiding bij het effectief inzetten van de geringe oogsten)  


Hoeveel mensen bereikten we in Somalië en waarmee?

 • 506.300 mensen met gratis gezondheidszorg
 • Ruim 1.085.700 mensen met levensreddende voedselhulp
 • 522.000 mensen met schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen om ziektes te voorkomen
 • 373.400 mensen met voedselzekerheid (d.m.v. voedsel of vouchers, vervanging van vee, vervanging van mislukte oogst of begeleiding bij het effectief inzetten van de geringe oogsten)
 • 47.500 kinderen met onderwijs
 • 23.100 kinderen die extra bescherming nodig hadden  


Hoeveel mensen bereikten we in Kenia en waarmee?

 • 24.000 mensen met voedselzekerheid (d.m.v. voedsel of vouchers, vervanging van vee, vervanging van mislukte oogst of begeleiding bij het effectief inzetten van de geringe oogsten).
 • 330.000 mensen met water en sanitaire voorzieningen
 • 3.000 kinderen kregen extra bescherming 

Jemen

In Jemen hebben 20,7 miljoen mensen, onder wie 11,3 miljoen kinderen, dringend humanitaire hulp nodig door het aanhoudende geweld. Naast het oorlogsgeweld zijn ondervoeding en cholera de grootste bedreigingen voor de levens van kinderen. 

Sinds de start van onze noodhulp in mei 2015 bereikten we 2.347.083 mensen, waaronder 1,5 miljoen kinderen.
In 2017 stonden wij 859.984 mensen bij met noodhulp, onder wie 537.396 kinderen.

Foto: Hala* (25) en haar dochtertje Maram (2) bij dokter Aziz* van Save the Children. Beiden zijn ondervoed door voedseltekorten als gevolg van de oorlog. De arts kon hun levens redden en zij ontvangen nu voedsel en medicijnen van Save the Children. 

Wat wij in Jemen doen

 • Wij ondersteunen 97 medische posten en 10 mobiele medische teams met medicijnen, logistiek en kennis.  
 • Wij bieden zieke kinderen medische zorg: in augustus behandelden we 28.000 mensen, onder wie 13.384 kinderen. Sinds mei 2015 maakten we al het verschil voor 346.493 kinderen (totaal 670.000 mensen).
 • In augustus kregen 3.275 kinderen een behandeling tegen ernstige ondervoeding. Sinds mei 2015 behandelden we al 68.534 ondervoede kinderen.
 • In augustus speelden 1.135 kinderen in onze veilige speelplekken, waardoor zij heel even konden ontsnappen aan de oorlog. Sinds mei 2015 konden al 96.000 kinderen weer even kind zijn in een veilige plek.  
 • In augustus ontvingen 18.326 mensen, onder wie 11.428 kinderen, voedselhulp (voedselpakketten of voedselvouchers). Sinds mei 2015 kregen al 825.000 mensen voedselhulp.
 • In augustus kregen 12.000 huishoudens een watertank met schoon drinkwater en hygiënekits met o.a. zeep om de verspreiding van cholera te voorkomen.
 • Wij hebben al 20.000 kinderen geleerd over de gevaren van mijnen, hoe ze deze kunnen herkennen en hoe ze het risico verkleinen om op een landmijn te gaan staan.  

Natuurrampen

Met de orkanen Harvey en Irma, de overstromingen in Nepal, India en Bangladesh en de aardbeving in Mexico joeg Moeder Natuur deze zomer duizenden kinderen de stuipen op het lijf. Duizenden moesten hun huis verlaten en de schade was groot. Save the Children deed een extra beroep op je, zodat we kinderen in nood door natuurgeweld extra konden bijstaan. 

Foto: 304 gezinnen ontvingen in Bihar tentzeilen en een hygiënekit. 

Dit konden we met jouw bijdrage betekenen:  
 
Overstromingen in Azië (Nepal, India, Bangladesh)  
De afgelopen maanden zijn duizenden dorpen in India (Bihar, West-Bengalen en Assam), Bangladesh en Nepal getroffen door zware moessonregens die enorme overstromingen heeft veroorzaakt. Het water is inmiddels weer weggetrokken, maar miljoenen mensen zijn alles kwijt. Huizen, scholen en winkels zijn weggevaagd, gewassen zijn weggespoeld en infrastructuur is kapot. Met jouw hulp konden onze collega’s in de drie getroffen landen hulp bieden aan kinderen en hun families:  
 
India: we hebben tot op heden 20.842 mensen in de zwaarst getroffen gebieden geholpen, onder wie 12.694 kinderen. De hulp bestaat uit: voedselhulp, hulppakketten met essentiële goederen, sanitaire voorzieningen en gezinnen ondersteunen bij de wederopbouw van hun huis en levensonderhoud d.m.v. materialen, vee en gereedschap. Het komende jaar blijven we 10.000 meest kwetsbare gezinnen ondersteunen zodat zij hun bestaan weer kunnen opbouwen en helpen om scholen weer op te bouwen zodat kinderen zo min mogelijk onderwijs missen.  
 
Bangladesh: we hebben 13.000 mensen geholpen helpen met voedsel, onderdak, sanitaire voorzieningen en herstel van inkomen en onderdak, onder wie 7.800 kinderen.  
 
Nepal: we hebben 30.275 mensen geholpen, onder wie 13.140 kinderen. Door jouw bijdrage konden onze Nepalese collega’s keukenmaterialen, tentzeilen en richt zich op tijdelijke schoolfaciliteiten en het herstel van scholen.  
 
Orkanen in het Caribisch gebied en aardbevingen in Mexico:
In de Dominicaanse Republiek, Haïti, de Verenigde Staten en Mexico zetten onze teams veilige opvangplekken op waar kinderen direct na de orkanen en de aardbeving in Mexico terecht konden. Hier konden ze spelen en de gespecialiseerde medewerkers hielpen hen om alle spanning en stress te verwerken. Onze teams zorgden bovendien voor schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en voorlichting, zodat de verspreiding van water gedragen ziektes zoals cholera voorkomen konden worden.