Onze collega Dirk Jan hielp drie weken in Kenia

Dirk Jan (29) werkt op de advocacy-afdeling van Save the Children in Den Haag. Elke dag zorgt hij ervoor dat Nederlandse beleidsmakers en politici over de juiste informatie beschikken, zodat ze bij hun beslissingen altijd de rechten van kinderen meewegen. In maart vertrok hij voor drie weken naar het door honger getroffen Kenia om het team daar te ondersteunen.

Waarom was het nodig om naar Kenia te gaan?
"Mensen kennen Kenia vooral als vakantieland, maar op dit moment weten door de droogte 2,7 miljoen mensen niet of ze morgen nog genoeg te eten hebben. En dat aantal stijgt de komende weken vermoedelijk naar 4 miljoen. Onze collega’s ter plaatse staan in de noodhulp-stand, ze doen alles wat ze kunnen om mensen te helpen. Daardoor hebben ze geen tijd om de juiste informatie te verzamelen en de wereld te waarschuwen over het feit dat er kinderen op het randje van de dood zweven. Dus sprong ik bij om ze daarbij te helpen."

Kon je je daar goed op voorbereiden? 
"Ik moest er binnen drie dagen heen, dus dan is de tijd kort. Maar Save the Children stuurt mensen niet op pad zonder een goede voorbereiding als het aankomt op veiligheid - die cursus heb ik gelukkig nog kunnen doen."

Dirk Jan (29), Advocacy, Save the Children Nederland

"De Keniaanse overheid kan in sommige gebieden de nood niet aan. Daarom heb ik de juiste info op een rij gezet voor overheden en grote donoren, waardoor ze inzien dat er meer geld nodig is."

Dirk Jan (29), Advocacy, Save the Children Nederland

Wat heb je daar gedaan?
"Save the Children heeft met eigen geld een kickstart gegeven aan het helpen van kinderen in Kenia. Maar er zijn meer middelen nodig om te voorkomen dat kinderen sterven. De Keniaanse overheid kan in sommige gebieden de nood niet aan. Daarom heb ik de juiste info op een rij gezet voor overheden en grote donoren, waardoor ze inzien dat er meer geld nodig is. Met dat geld kunnen ngo’s als Save the Children echt hulp bieden op plekken waar de overheid het zelf niet aankan."

Zie je meteen resultaat?
"Ja. Er kwam al vrij snel een groot bedrag binnen zodat we snel aan de slag konden om de Keniaanse overheid te helpen in het bestrijden van de honger."

Wat deed dat met je? 
"Het is heel interessant werk, je hebt echt het gevoel dat je bijdraagt aan het redden van levens. Van collega’s in het veld hoorde ik dat kinderen die in een kliniekje binnenkwamen met nog maar een paar uur te leven, door de hulp een week later weer op krachten waren gekomen. Dan zie je direct het effect van ons werk en dat vond ik echt heel mooi."

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.