Rohingya niet terugsturen zonder garanties over veiligheid

De terugkeer van Rohingya naar Myanmar kan pas beginnen als hun veiligheid gegarandeerd is en er  een helder proces dat erop gericht is de daders van het extreme geweld verantwoordelijk te houden.

Daarnaast moet er eerst een onafhankelijk beschermingssysteem zijn voor de vluchtelingen die terugkeren naar het noorden van de provincie Rakhine. Van gedwongen terugkeer kan sowieso geen sprake zijn.

Bijeenkomst VN-Mensenrechtenraad
De VN-Mensenrechtenraad komt op dinsdag 5 december in een speciale zitting bijeen. Het is van het grootste belang dat de Raad de ernstige mensenrechtenschendingen veroordeelt en eist dat de daders ter verantwoording worden geroepen. Ook moeten hulporganisaties ongehinderd toegang krijgen tot de gehele provincie Rakhine.

Huiveringwekkende rapporten
De zorg rond de Rohingya is alleen nog maar verder toegenomen sinds bekend werd dat Bangladesh vluchtelingen binnen enkele weken terug zou kunnen gaan sturen naar Myanmar. Die aankondiging kwam ondanks huiveringwekkende rapporten, onder meer van ons, over het recente systematische geweld tegen de Rohingya.

Baby's levend verbrand
Directeur Mark Pierce van Save the Children in Bangladesh: “De omvang van het geweld is nog steeds niet helemaal bekend. Getuigenissen van moeders wijzen erop dat zwangere vrouwen en baby’s doelwit waren van een golf van geweld. Er zijn meldingen van vrouwen die na hun bevalling zijn verkracht, waarbij hun baarmoeders werden opengesneden en baby's levend werden verbrand. Hoogzwangere vrouwen vertelden dat hun enige kans op overleven was om dagenlang door de jungle te rennen. Het is afschuwelijk om ze terug te sturen naar de plek die ze net zijn ontvlucht.”

"Ik zag zijn huid zwart worden"
De zwangere moeder Mina* vertelt dat ze zich vlakbij de grens schuil moest houden nadat haar dorp was aangevallen en haar zoontje (3) voor haar ogen was gedood. “Ze trokken hem uit mijn armen en gooiden hem in het vuur. Toen we schreeuwden, sleepten ze ons weg. Ik zag zijn huid zwart worden.”

Gruwelijkheden niet erkend
Mark Pierce benadrukt dat de verschrikkingen die de Rohingya hebben meegemaakt niet onder het tapijt mogen worden geveegd om een vroegtijdige terugkeer mogelijk te maken. “Tot nu toe hebben de autoriteiten van Myanmar de gruwelijkheden niet erkend. Tot dat gebeurt, moeten de autoriteiten van Myanmar en Bangladesh afzien van oproepen tot voortijdige terugkeer. Zonder keiharde garanties kun je mensen niet met een gerust geweten terugsturen. Het risico is groot dat ze opnieuw getraumatiseerd raken door hen terug te sturen naar de mensen die hen hebben opgejaagd, verkracht en verminkt hebben en die familie en vrienden hebben vermoord.”