Ruim 3.000 Syrische kinderen dreigen uit hun huis in Libanon te worden gezet

Zesduizend Syrische vluchtelingen in de Libanese hoofdstad Beiroet, waaronder naar schatting 3.200 kinderen, hebben van de Libanese autoriteiten tien dagen de tijd gekregen om hun huis te verlaten, anders worden ze uitgezet. Wij roepen Libanon op onmiddellijk met de uitzettingen te stoppen.

Het gaat om vluchtelingen die in huurwoningen in de wijk Al-Hadath, aan de rand van Beiroet, wonen. Reden voor de ontruiming zou een schending van de arbeidswet in Libanon zijn. Volgens de Libanese arbeidswet mogen Syrische vluchtelingen alleen in bepaalde sectoren werken, zoals de bouw- en schoonmaaksector. Gezinnen die nu ergens anders werken, hebben de opdracht gekregen om te vertrekken.
 
Al 28  gezinnen hebben hun huis moeten verlaten, terwijl velen nog naar een andere opvangplek zoeken. Gezinnen die nog niet zijn vertrokken, proberen tegen de beslissing beroep aan te tekenen, maar voelen zich onder druk gezet.

Tarek, die niet bij zijn echte naam genoemd wil worden, is een van de bewoners die een ontruimingsbrief heeft gekregen. ‘We kregen te horen dat we moesten vertrekken omdat Syriërs niet welkom zijn in deze omgeving. Ik kreeg de keuze: ik kon zelf vertrekken of ik werd eruit gezet. Ik kon me niet voorstellen hoe het is om midden in de nacht gedwongen te moeten vertrekken. Dus ik koos voor mijn waardigheid en ben met mijn vrouw vertrokken.’
 
‘Mijn elf maanden oude baby lag  in het ziekenhuis en kreeg op dat moment een behandeling. Door de uitzetting ben ik ook nog eens mijn baan kwijtgeraakt. De situatie is erg hopeloos. Ik maak me zorgen om mijn familie. Ik weet niet  hoe we het  moeten redden’, zegt Tarek tegen Save the Children.

Het is voor het eerst dat Syriërs in dit gebied uit hun woning worden gezet. In heel Libanon neemt de roep toe om Syriërs terug naar hun land te laten gaan. Er zijn verschillende meldingen van uitzettingen in andere delen van Libanon.
 
De huisuitzettingen kunnen extreem kwetsbare kinderen in gevaar brengen, omdat gezinnen nu op straat dreigen komen te staan ​​terwijl er een strenge winter aankomt. De huisuitzettingen leiden er ook toe dat kinderen gedwongen van school moeten. Naar verwachting beïnvloedt een huisuitzetting ook hun fysieke en psychologische welzijn ernstig.

‘Deze huisuitzettingen eisen hun tol bij zeer kwetsbare kinderen die al minstens één keer uit hun huizen zijn verdreven, hebben geleden onder de oorlog en extreem geweld en nu ook nog eens worden geconfronteerd met het trauma om hun huis opnieuw te verliezen’, zegt Allison Zelkowitz, directeur van Save the Children  in Libanon.

‘Als de uitzettingen niet stoppen, lopen deze kinderen het risico dakloos te worden. Ze verliezen daarmee hun gevoel voor veiligheid en normaliteit.’

Meer dan zes jaar geleden verwelkomde Libanon deze kinderen en gaf hen een toevluchtsoord. Het land was buitengewoon genereus in zijn steun en heeft zijn verplichtingen uit het VN-Kinderrechtenverdrag nageleefd . Toch kan het land de vluchtelingenkinderen nu niet de rug toekeren, vindt Save the Children.
 
‘Libanon moet doorgaan met het beschermen van deze kinderen en ze niet op straat gooien. We doen een beroep op de gemeentelijke en nationale autoriteiten om deze uitzettingen onmiddellijk te stoppen voordat meer kinderen in gevaar worden gebracht.’

Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië heeft Libanon meer dan een miljoen geregistreerde vluchtelingen opgenomen, zo’n vijfentwintig tot dertig procent van de totale bevolking. Internationale donoren hebben onvoldoende steun aan de gastlanden ‘uit de regio’ verleend, terwijl de regionale respons op vluchtelingen met minder dan de helft van het benodigde geld  is gefinancierd.

Terwijl de uitzettingen doorgaan, bereidt Save the Children zich voor om financiële steun te verlenen aan uitgezette gezinnen.
 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.