Save the Children Foute Kersttruiendag: 15 december

Hij komt er weer aan: op 15 december is het voor het tweede jaar op rij de Save the Children Foute Kersttruiendag. Door heel Nederland gaan mensen op of rond die dag in zo’n te kleurige, te drukke maar in elk geval te foute kersttrui naar hun werk, naar een event of naar school. Onder het motto Doe Goed In Een Foute Trui brengen ze geld bij elkaar voor kinderen in de kou.

Terwijl de dagen korter en kouder worden, zoeken in Nederland vrienden en families de gezelligheid en de warmte op. Voor kinderen op de vlucht in Syrië, Jordanië, Libanon, Irak, Afghanistan en op de Balkan brengt de kou juist nieuwe zorgen. Ze moeten overleven in tenten of onder zeiltjes, zonder bescherming tegen de winterkou.
 
Speciaal voor deze kinderen roept Save the Children dit jaar opnieuw op om de warmte te delen. Trek op of rond 15 december een Foute Kersttrui aan en doneer voor kinderen in de kou, of nog beter: sluit je aan bij de Foute Kersttruiendag met je hele familie, op school, op kantoor of op je club en bedenk ludieke acties om geld bijeen te brengen voor kinderen in de kou.

De Foute Kersttruiendag werd vorig jaar in het leven geroepen en sloeg direct aan. Door heel Nederland zetten mensen acties op: een wereldrecordpoging ‘Meeste Mensen In Een Foute Kersttrui’, in Madame Tussauds werden de beelden van Hardwell, Armin van Buuren, Tiësto en Afrojack in een trui gehuld en toenmalig minister Jet Bussemaker (ministerie van OCW) stak zich in een kersttrui nadat haar medewerkers ruim 4000 euro bij elkaar legden. Een medewerker van OCW: “De kersttruienactie zorgde voor een super goede sfeer. Iedereen vond het leuk om zijn lelijkste kersttrui uit de kast te trekken en iets te betekenen voor zo’n goed doel.”
 
Meedoen is makkelijk, en wie zich aanmeld via savethechildren.nl/kerst krijgt een gratis ideeënpakket thuisgestuurd. Dus trek een trui aan en doe mee: voor 3 euro heeft een kind al een warme trui.

Met de opbrengst van vorig jaar kocht Save the Children fleecedekens, laarzen, wanten en wintertruien, en brandstof voor kacheltjes. “Veel kinderen hebben op hun vlucht alles achter moeten laten, hebben vaak niet meer dan de kleren die ze dragen”, zegt directeur Pim Kraan van Save the Children. “Ze kunnen niet ontsnappen aan de kou. Kinderen die het koud hebben worden eerder ziek, kunnen zich niet concentreren op school of thuis. Voor een paar euro kunnen we ze aan een trui of warme dekens helpen, voor een paar tientjes geven we gezinnen kacheltjes en brandstof. Dat redt letterlijk levens.”
 
Met de Foute Kersttruiendag sluit Save the Children in Nederland aan bij de Christmas Jumper Day die Save the Children UK al jaren met succes organiseert. Zo zorgt Save the Children er samen met haar donateurs voor dat kinderen tot in de meest afgelegen gebieden een gezonde en warme start krijgen. Save the Children biedt eten, bescherming, zorg en onderwijs aan kinderen die de hulp het hardst nodig hebben.

Doe ook mee met Foute Kersttruiendag

Lees meer