Save the Children gaat opnieuw kinderen redden op zee

Voor het tweede jaar op rij stuurt Save the Children het schip Vos Hestia de Middellandse Zee op, om mensen in veiligheid te brengen die in gammele bootjes oversteken van Noord-Afrika naar Italië. Afgelopen Paasweekeinde voer het schip uit om te voorkomen dat mensen verdrinken tijdens hun tocht naar veiligheid. Onder mensen die oversteken zijn veel kinderen; zo’n 90 procent van hen reist alleen, zonder begeleiding van een ouder of voogd.

De reddingsmissies die wij in internationale wateren uitvoeren vinden plaats in nauwe samenwerking met de Italiaanse kustwacht. De Vos Hestia kan per missie zo’n 300 mensen aan boord nemen. Het schip heeft speciale voorzieningen voor (alleenreizende) kinderen, zoals een veilige ruimte waar ze op adem kunnen komen. Er zijn specialisten aan boord die opvang van de kinderen op het schip begeleiden, en er vaart een medisch team mee.

>> Lees meer over onze reddingsmissie op zee

Onze directeur Pim Kraan: “Kinderen verlaten huis en haard vanwege conflicten, klimaatverandering, armoede. Als ze in een bootje stappen hebben ze al een helse tocht door de woestijn en Libië achter de rug. En dan wacht de zee. Voor ons is het simpel: een kind laat je niet verdrinken. Als Europa haar menselijke plicht niet nakomt, doen wij het. Want of ngo’s actief zijn op zee of niet, mensen zullen blijven oversteken op zoek naar veiligheid. De oplossing van dit probleem ligt niet bij het verbieden van reddingsoperaties, maar bij het steunen van mensen in landen van herkomst, het zorgen voor veilige en legale routes en een ruimhartiger visabeleid.”
 
In heel 2016 kwamen 181 duizend mensen aan in Italië. Zeker 5.000 mensen, onder wie honderden kinderen, haalden de overkant echter niet: ze verdronken nadat hun bootje in de problemen kwam. In de loop van 2016 besloot Save the Children daarom een eigen reddingsschip de zee op te sturen. Tussen september en eind november brachten wij ruim 2.700 mensen in veiligheid, onder wie 435 kinderen. Inmiddels zijn in 2017 volgens de VN al ruim 27.000 mannen, vrouwen en kinderen in Italië aangekomen. In dat cijfer zijn de ruim 6.000 mensen die volgens berichten in de media dit weekeinde in veiligheid zijn gebracht nog niet meegenomen.
 
Wij helpen kinderen langs de gehele vluchtroute, van landen als Mali, Senegal, Nigeria, Syrië en Irak tot Griekenland en verder Europa in. In de aankomsthavens van Sicilië staan speciale teams van Save the Children klaar om de kinderen te begeleiden. Wij bieden onder meer psychosociale hulp en juridisch advies. De registratie van migranten in de havens gebeurt door de Italiaanse overheid.