SHAWKAT ARA, 9 JAAR, UIT MYANMAR (NU IN BANGLADESH)

De ouders en drie broertjes 
van Shawkat Ara werden 
vermoord in Myanmar.

Save the Children start actie voor kinderen Rohingya

Save the Children start onder de noemer Eerste Hulp Aan Kinderen Van Rohingya een actie voor de Rohingya-kinderen in Bangladesh.

Op onze website, via social media, met radiospotjes en in media vragen we de komende tijd dringend aandacht voor de kinderen die de laatste weken uitgeput, hongerig, doodsbang en soms moederziel alleen in de opvangkampen aankwamen.

Op deze manier willen we geld bijeenbrengen om de honderdduizenden kinderen te helpen die vanuit Myanmar de grens over zijn gestoken.
 
Sinds 25 augustus zijn ruim 500.000 mensen vanuit Myanmar naar Bangladesh getrokken, zo’n 60 procent van hen is kind. Ze vertellen verschrikkelijke verhalen over geweld, gevaren onderweg en het platbranden van dorpen. In totaal zijn nu naar schatting 800.000 Rohingya in Bangladesh, waar het grootste opvangkamp ter wereld aan het ontstaan is. Ze worden zo goed mogelijk geholpen door de lokale gemeenschap en de overheid, maar de toestroom is simpelweg te groot.
 
Save the Children is de grootste onafhankelijke hulporganisatie ter plaatse en geeft de kinderen de eerste hulp die ze zo hard nodig hebben: eten, schoon water, veiligheid, medische zorg. Onze directeur Pim Kraan: “Deze humanitaire ramp raakt kinderen ongenadig hard. Op hun vlucht voor het geweld hebben ze alles achter moeten laten en zijn ze soms hun ouders verloren. Om te overleven hebben ze voedsel nodig, en schoon water. De hygiĆ«nische omstandigheden in de opvangkampen zijn slecht, het water is vervuild, het is wachten op een cholera-uitbraak. En gezien het grote aantal kinderen dat alleen en getraumatiseerd is, is veel specialistische hulp nodig.”

De 9-jarige Shawkat Ara (zie foto hierboven) is een van de kinderen die onlangs aankwamen in Bangladesh. Ze woont met haar familie in een zelfgebouwde tent nabij Cox’s Bazar. Haar oom: “Militairen hebben mijn ouders en mijn jongere broer vermoord. Ze kwamen naar ons dorp, begonnen mensen te vermoorden en staken onze huizen in brand. Ook de ouders van mijn nichtje en drie van haar broertjes zijn vermoord. Ik heb haar teruggevonden. Overdag gaat het wel met haar, maar ‘s avonds verandert alles. Ze schreeuwt, huilt, ze is zwaar getraumatiseerd. We zijn met 11 mensen, maar we hebben te weinig te eten.”
 
Save the Children breidt haar hulp rond Cox’s Bazar fors uit. We voorzagen de afgelopen weken al ruim 110.000 mensen van eten en gaan binnenkort een groot deel van de voedseldistributie in het opvangkamp op zich nemen. Nu al hebben we 58 veilige plekken voor kinderen opgezet, en dat aantal wordt de komende tijd nog uitgebreid. Daar kunnen kinderen spelen, leren en krijgen ze psychosociale steun. Verder richten we negen mobiele klinieken in die zijn gericht op kinderen en jonge moeders, zorgen we voor kinderen die van hun ouders gescheiden zijn geraakt, herenigen we ze zo mogelijk met hun ouders en behandelen we ondervoede kinderen.
 
De verwachting is dat nog voor het einde van dit jaar een miljoen Rohingya in Bangladesh zijn. Daarom is steun van het Nederlandse publiek heel hard nodig. Lees meer op: savethechildren.nl/rohingya-crisis