"Stop het geweld in de provincie Rakhine in Myanmar"

Helle Thorning-Schmidt, directeur van Save the Children International:

"Save the Children is zeer bezorgd over het lot van alle inwoners, en met name kinderen, die in de provincie Rakhine in Myanmar gevangen zitten in het geweld dat sinds 25 augustus is verhevigd. We zijn met name geschokt door de berichten over het doden of verwonden van kinderen." 

"Wij roepen alle partijen in het conflict op om het geweld te stoppen en de veiligheid van alle burgers, met name kinderen, te waarborgen. Ook moeten hulporganisaties zo snel mogelijk ongehinderd het noorden van de provincie in kunnen, zodat ze hun levensreddende werk kunnen hervatten."

"Duizenden mensen zijn hun huizen ontvlucht. Vaak  moeten ze lange afstanden afleggen in de regen en door de modder, op weg naar Bangladesh of verder de bergen in. Sinds 25 augustus zijn bijna 150.000 mensen naar Bangladesh gevlucht, waardoor de gastgemeenschappen daar nog verder onder druk komen te staan. Er is dringend behoefte aan onderdak, voedsel, schoon drinkwater, hygiĆ«ne en sanitaire steun, en aan onderwijs voor de gevluchte kinderen."

"Save the Children werkt al in Cox Bazar (Bangladesh) om Rohingya te helpen aan onder meer water, sanitair, de veiligheid van kinderen en schoolmateriaal. Onze hulp wordt opgeschaald."

In de provincie Rakhine zelf helpt Save the Children Rohingya die in kampen voor ontheemden wonen, en voor gemeenschappen in Pauktaw. Save the Children heeft geen toegang tot de gebieden in het noorden van Rakhine, waar het conflict plaatsvindt.