Verklaring Save the Children over terugkeer Rohingya naar Myanmar

Wij verwelkomen elke inspanning van Myanmar en Bangladesh om een raamwerk te ontwerpen voor de veilige terugkeer van Rohingya-vluchtelingen, die eerder het geweld in het noorden van de staat Rakhine ontvluchtten.

We benadrukken echter dat aan zo’n regeling duidelijke voorwaarden verbonden moeten zijn, die de veiligheid van Rohingya-vluchtelingen garanderen. Ook moeten ze, eenmaal terug, toegang hebben tot basisdiensten en middelen van bestaan en moet de UNHCR betrokken zijn bij de terugkeer om te garanderen dat het volgens internationale afspraken gebeurt.

Michel Anglade van Save the Children Aziƫ zegt: "De gesprekken over terugkeer zijn een belangrijke eerste stap, maar er is nog een lange weg te gaan voor er voldoende veiligheid is voor Rohingya die terug willen naar Myanmar."

Hoewel de details van de overeenkomst tussen de regering van Myanmar en Bangladesh nog niet bekend zijn, vinden wij dat Rohingya-vluchtelingen alleen terug kunnen keren als dat vrijwillig gebeurt. Rohingya die niet terug willen of durven te keren, mogen daar in geen geval toe gedwongen worden. Verder blijven we de regering van Myanmar oproepen om hulporganisaties en goederen toe te laten tot het noorden van de staat Rakhine, waar de meeste vluchtelingen vandaan komen. Ook moet ze stappen ondernemen om de daders van het extreme geweld ter verantwoording te roepen.