1 op de 6 kinderen groeit op in een oorlogsgebied

Nog nooit zijn er zo veel kinderen wereldwijd getroffen door geweld en oorlog: 1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een oorlogsgebied.

Dit houdt in dat meer dan 350 miljoen kinderen groeien op binnen een straal van 50 kilometer van conflict en dat is 75% meer dan in het begin van de jaren 90.

Deze kinderen betalen een hoge rekening voor de plek waar ze geboren zijn: ze lopen groot gevaar om te worden vermoord, verminkt, verkracht of geronseld als kind soldaat te worden en hebben vaak geen toegang tot medische zorg, onderwijs of humanitaire hulp.

Enorme stijging van geweld tegen kinderen
Ondanks internationale afspraken om kinderen te beschermen in een oorlog, is er een enorme stijging van het geweld dat direct gericht is tegen kinderen. Zo is het aantal kinderen dat door oorlogsgeweld om het leven komt of verminkt raakt gestegen met 300% en het aantal situaties waarin humanitaire hulp aan kinderen onmogelijk is gemaakt zelfs met 1.500%.

Soldaten beter beschermd dan burgers
De wijze waarop moderne oorlogen worden gevoerd, verandert drastisch: Veel conflicten worden uitgevochten in dichtbevolkte gebieden met zware munitie en de aard van de oorlogen wordt steeds complexer. Daar waar ziekenhuizen, scholen en hulpverleners vroeger relatief veilig waren, is het aantal aanvallen op zulke burgerdoelen toegenomen en de daders ervan blijven ongestraft. Tegenwoordig worden soldaten beter beschermd dan burgers.

Opgroeien met geweld
De gevolgen voor kinderen zijn desastreus: deze kinderen gaan niet naar school en groeien op met geweld als enige referentiekader. Van deze kinderen kunnen we niet verwachten dat ze opgroeien tot de verantwoordelijke en vreedzame volwassenen die deze landen nodig hebben voor het herstel en de ontwikkeling.

Wij beschermen kinderen in oorlogsgebieden
In het belang van deze kinderen - en de toekomst van onze samenleving - doet Save the Children er alles aan om kinderen in oorlogsgebieden te beschermen. We werken op de moeilijkste en gevaarlijkste plekken, zoals Jemen, Syrië, Zuid Soedan, Afghanistan en Somalië. We helpen de meest kwetsbare kinderen en blijven net zo lang bij ze als nodig is.

Naast het bieden van de meeste elementaire hulp zoals voedsel, schoon water en medische zorg, is Save the Children gespecialiseerd in het beschermen van kinderen. In speciale opvangplekken kunnen kinderen in een veilige omgeving spelen, leren en ontwikkelen. We helpen ze om hun traumatische ervaringen te verwerken en we ontfermen ons over kinderen die alleen zijn.

De drie gevaarlijkste landen ter wereld
Dit doen we specifiek voor kinderen in de drie gevaarlijkste landen voor kinderen op aarde:

  • Syrië
  • Afghanistan
  • Somalië

Beleidsbeïnvloeding
Naast onze directe hulp aan kinderen werken onze pleitbezorgers aan de beïnvloeding van het beleid van overheden, zodat de rechten van kinderen in oorlogsgebieden verankerd worden op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Hierbij zetten we ons vooral in voor:

  • investeringen in vredeshandhaving
  • handhaving van internationale wetten, zoals de Veilige Scholen Verklaring uit 2015
  • het vervolgen en berechten van de daders van misdaden tegen burgers
  • investeringen in psychosociale hulp en onderwijs

Rapport 'War On Children'
Vandaag publiceert Save the Children het rapport 'War On Children' waarin wordt uitgelegd wat het gevolg is van de situatie van kinderen in oorlogsgebieden voor hun welzijn en de toekomst van onze maatschappij. Ook beschrijven we wat nodig is van de internationale gemeenschap om het tij te keren.