12-jarige Khaled uit Jemen zwaar getraumatiseerd na bomaanslag op schoolbus

De 12-jarige Khaled uit Jemen overleefde als een van de weinigen de aanslag op zijn schoolbus afgelopen augustus, maar kampt nog dagelijks met de gevolgen ervan.

Zoals Khaled zijn er duizenden kinderen in Jemen. Save the Children waarschuwt dat een hele generatie kinderen blijvende psychische schade oploopt als er niet meer hulp wordt geboden.   

Depressief, angstig, agressief
"Kinderen in conflictgebieden plassen vaak in bed, hebben nachtmerries, hyperventileren, voelen zich verdrietig, depressief of angstig, zijn agressief of juist teruggetrokken. Dit heeft grote invloed op hun dagelijks leven. Ze kunnen zich slecht concentreren op school, hebben moeite om nieuwe informatie op te nemen, hebben hechtingsproblemen of voelen zich permanent onveilig", vertelt Kelly McBride, adviseur mentale gezondheidszorg van Save the Children.

Ik kon mijn vriendjes niet meer vinden
Ook Khaled heeft psychische problemen. Hij slaapt slecht en elke keer als er een vliegtuig overkomt verstart hij, omdat hij dan meteen moet terugdenken aan die fatale augustusdag. “Ik weet nog dat we allemaal vrolijk waren. Toen kwam de luchtaanval. Ik kon mijn vriendjes niet meer vinden. Nog steeds voel ik de pijn van toen. Iets anders voel ik niet meer.”     

22 dagen zwaargewond in het ziekenhuis
Bij de aanslag op de schoolbus in de regio Sa’dah in het noorden van Jemen kwamen op 9 augustus 40 kinderen om het leven. Khaled overleefde de aanval, maar lag 22 dagen zwaargewond in het ziekenhuis. Nu zit hij in een rolstoel. Hij mist zijn vriendjes nog elke dag. “Ze kwamen ’s ochtends altijd naar mijn huis om te ontbijten. Ook in onze vrije tijd waren we altijd samen. Maar nu niet meer.”

12.500 kinderen geholpen
Jemen is op dit moment een van de gevaarlijkste plekken ter wereld voor kinderen. Ze worden doorlopend blootgesteld aan extreem geweld, waardoor het risico op (permanente) psychische schade groot is. Helaas kent Jemen een schrijnend gebrek aan psychiaters: er is slechts 1 psychiater op 700.920 mensen. Ook zijn veel medische centra geheel of gedeeltelijk gesloten. Save the Children heeft dit jaar 12.500 kinderen zoals Khaled geholpen om hun trauma te verwerken, maar er zijn nog veel meer kinderen die psychosociale hulp nodig hebben.  

Maatregelen om kinderen te beschermen
"We roepen alle partijen in het conflict op onmiddellijk maatregelen te nemen om kinderen te beschermen en een vreedzame politieke oplossing te vinden voor het conflict”, aldus Tamer Kirolos, directeur van Save the Children Jemen. "Het is van het grootste belang dat de internationale gemeenschap samen optrekt om ervoor te zorgen dat de kinderen in Jemen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om hun leven weer op te bouwen."