300.000 kinderen in levensgevaar door aanval op Jemenitische havenstad Hodeidah

Door de aanval op de Jemenitische havenstad Hodeidah zitten 600.000 inwoners, van wie de helft kinderen, in de val. Save the Children vreest voor hun leven. 

De door Saoedi-ArabiĆ« geleide internationale coalitie en anti-Houthi-strijders zijn begonnen met de herovering van de belangrijkste havenstad van Jemen, die nu nog in handen is van Houthi-rebellen. Hierdoor lopen 300.000 kinderen het gevaar gedood te worden of gewond te raken. Ook dreigt een hongersnood. 

Gevangen tussen twee vuren 
“De kinderen van Hodeidah zitten gevangen tussen twee vuren”, zegt Tamer Kirolos, directeur van Save the Children Jemen. “Ze kunnen geen kant op als hun huizen of scholen worden gebombardeerd. Uit ervaring weten we dat burgers het hardst worden getroffen bij bombardementen in dichtbevolkte gebieden en kinderen zijn het meest kwetsbaar. Zij gaan de hoogste prijs betalen voor de aanval op hun stad en daar zijn alle strijdende partijen schuldig aan. Bovendien is het vooruitzicht op vredesbesprekingen op korte termijn van de baan als het offensief wordt ingezet. Daarmee zijn de kinderen van Hodeidah veroordeeld tot nog meer ellende.”

Hongersnood dreigt 
Het risico bestaat dat dit offensief de grootse vluchtelingenstroom sinds 2015 op gang brengt, waardoor Jemen nog verder richting een -door mensen veroorzaakte- hongersnood drijft.  
In de drie districten die samen Hodeidah-stad vormen zijn nu al 14.000 kinderen zwaar ondervoed. “Onze medewerkers behandelen op dit moment duizenden kinderen voor zware ondervoeding, difterie of malaria”, zegt Misty Buswell, hoofd lobby van Save the Children in het Midden-Oosten en Oost-Europa. “Ook verstrekken we voedselbonnen en waterzuiveringstabletten. Door de aanval op Hodeida zal de import van voedsel en andere hulpgoederen via de haven nog verder afnemen en dreigen kinderen om te komen van de honger.”
  
Oproep: stop de oorlog  
“De kinderen van Hodeidah hebben niet om deze oorlog gevraagd’, aldus Tamer Kirolos. “Zij gaan nu al hun vierde oorlogsjaar in, omdat de internationale gemeenschap deze kinderen keer op keer aan hun lot overlaat.” Save the Children dringt al jaren aan op een diplomatieke oplossing van het conflict en doet dat nu opnieuw. Misty Buswell: “De tijd dringt. We roepen de regeringen die wapens verkopen aan de door Saoedi-ArabiĆ« geleide coalitie op al hun (diplomatieke) invloed aan te wenden om een eind te maken aan de humanitaire catastrofe. Verzacht het lijden van al die mensen die voor voedsel, water, medicijnen en brandstof afhankelijk zijn van deze belangrijke doorvoerhaven.”