7-jarige Syrische kinderen in de VN Veiligheidsraad

Voor Save the Children fotografeerde Chris de Bode 7-jarige Syrische kinderen in vluchtelingenkampen in Jordanië. Allemaal werden ze geboren in Syrië, maar de meesten hebben amper nog herinneringen aan het land waar ze geboren zijn, of aan de oorlog die hen heeft verjaagd. De kinderen gaan inmiddels allemaal naar school, nadat ze door versneld onderwijs van Save the Children de verloren jaren onderwijs hebben ingehaald.

Echter, 43% van de Syrische vluchtelingenkinderen in de regio gaat niet naar school. Hoewel de kinderen zelf geen herinneringen meer hebben aan de oorlog, voelden ze de gevolgen voor hun toekomst nog wel degelijk. 
 
De fotoserie toont het ware gezicht van Syrische kinderen: gevluchte kinderen, die ondanks al hun bagage vooral ook gewoon kind zijn. De fotoserie maakt veel indruk op Stef Blok, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. 

Foto's naar VN Veiligheidsraad
Hij heeft enkele van 'onze kinderen' meegenomen naar de Veiligheidsraad in New York, zodat de gruwelijke oorlog weer een menselijk gezicht krijgt. Op dinsdag 27 maart zit minister Blok de VN Veiligheidsraad voor, want Nederland is deze maand voorzitter van die Raad. De kinderen zijn op grote banieren te zien bij de ingang van de vergaderzaal en de minister vertelt hun verhaal in zijn speech.

Minister Blok: "Ondanks de verdeeldheid in de Veiligheidsraad, zou iedereen het er over eens moeten zijn dat kinderen geen slachtoffer mogen zijn van oorlog. De kinderen op deze foto’s kennen geen vrede. Ik wil de partijen oproepen zich te houden aan het afgesproken staakt-het-vuren en het onmiddellijk starten van een ongehinderde toegang tot humanitaire hulp voor de kinderen op deze foto’s."
 
Save the Children ondersteunt de oproep van minister Blok. Ook wij roepen de internationale gemeenschap al lange tijd op tot een staakt het vuren en ongehinderde humanitaire toegang. Zodat de kinderen op de foto’s, die hun land niet anders kennen dan van een oorlog, op een dag naar huis kunnen gaan.

Bekijk hier de fotoserie