Aanval op kliniek Save the Children in Jemen

Vanochtend is een door Save the Children ondersteunde gezondheidsfaciliteit in de Jemenitische havenstad Hodeida aangevallen. Bij de aanval raakte een van de apotheken die levensreddende medicijnen leveren beschadigd. 

Hevige gevechten
De aanval maakt deel uit van een afgelopen weekend gestart offensief van de door Saoedi-Arabiƫ en de Verenigde Arabische Emiraten geleide coalitie op de belangrijke havenstad Hodeida. Op dit moment wordt er in en om die stad hevig gevochten. Beide kampen voeren zware artilleriebeschietingen uit. Bij die aanvallen zijn de afgelopen tijd al meer dan 150 mensen om het leven gekomen.

Burgers in de val
Ook vandaag werden weer burgerdoelen getroffen. Niet alleen de kliniek van Save the Children was een doelwit, ook woonwijken werden aangevallen. Honderdduizenden inwoners van Hodeida, van wie de helft kinderen, zitten als ratten in de val. Zij kunnen geen kant op omdat wegversperringen zijn opgeworpen.

Stop de strijd
Save the Children maakt zich grote zorgen over de burgers die gevangen zitten in Hodeida en spoort de strijdende partijen aan onmiddellijk te stoppen met vechten en een politieke oplossing te zoeken voor dit wrede conflict. De VN Veiligheidsraad -waar Nederland op dit moment deel van uitmaakt- moet haar verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat er een onmiddellijk staakt-het-vuren komt.