Miljoenen kinderen in Jemen in levensgevaar

Kinderen in Jemen lopen driedubbel gevaar. Zij worden niet alleen bedreigd door bombardementen, ook honger en ziektes als cholera maken vele slachtoffers.

Alleen al door ondervoeding verkeren op dit moment 5,2 miljoen Jemenitische kinderen in gevaar. 

Aanvoerroute hulpgoederen dreigt stil te komen liggen
Twee derde van de Jemenitische bevolking weet niet meer wanneer de volgende maaltijd op tafel zal staan. De prijzen van levensmiddelen en brandstof zijn zo exorbitant gestegen, dat het voor veel mensen zelfs onmogelijk is om basisvoedsel als brood, melk en eieren te kopen. En door het oplaaien van de gevechten in de havenstad Hodeidah dreigt de belangrijkste aanvoerroute van (hulp)goederen stil te komen liggen. Als de haven van Hodeidah wordt vernield of tijdelijk gesloten stagneert de toevoer van voedsel, olie en humanitaire hulp en dat kan volgens de VN leiden tot de ergste hongersnood in de recente geschiedenis.

Honger als wapen
Honger wordt steeds vaker ingezet als wapen in de strijd; een middel om het conflict te beslechten. Daarbij wordt bijvoorbeeld het ontzeggen van toegang tot humanitaire hulpverlening en het vernietigen van civiele infrastructuur als strategie gebruikt.

Hartverscheurende taferelen
Als resultaat hiervan zien hulpverleners van Save the Children dagelijks hartverscheurende taferelen. “Ouders hebben soms al jaren geen salaris meer gekregen en hebben dus geen geld om hun kind naar het ziekenhuis te brengen”, vertelt Dr. Ali, voedingsadviseur van Save the Children in Jemen. “Ze kunnen het vervoer ernaartoe niet betalen.” Ouders staan voor een onmogelijke keuze: moet ik mijn ondervoede baby naar het ziekenhuis brengen of moet ik het geld gebruiken om eten voor mijn hele familie te kopen?

Algemene Vergadering van de VN
Van 18 t/m 25 september vindt in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties plaats. De oorlog in Jemen, die nu al 3,5 jaar duurt, is een van de belangrijkste gespreksonderwerpen. Save the Children roept regeringsleiders op een eind te maken aan het lijden van de kinderen in Jemen. Helle Thorning-Schmidt, directeur van Save the Children: “Door deze oorlog dreigt een hele generatie kinderen verloren te gaan. Kinderen lopen het risico dood te gaan door bommen, honger of ziektes; een driedubbele dreiging. Alleen met een politieke oplossing van dit conflict kunnen we kinderen in Jemen weer toekomstperspectief bieden.”