Dagelijks maken 3000 kinderen gevaarlijke vlucht uit Hodeidah

Door de nieuwe golf van bombardementen en gevechten ten zuiden van Hodeidah in Jemen lopen duizenden kinderen gevaar, waarschuwt Save the Children.

Al voor de recente escalatie van het geweld ontvluchten dagelijks gemiddeld 6.238 mensen Hodeidah en omgeving – van wie de helft kind. In ruim 50 dagen verlieten volgens de VN ruim 330.000 mensen Hodeidah vanwege de constante dreiging van geweld, beschietingen, honger en het gebrek aan basisvoorzieningen. De vlucht is echter vaak net zo onveilig - gezinnen moeten mijnenvelden en luchtaanvallen trotseren en ze doorkruisen gebieden waar wordt gevochten. Het aantal burgerslachtoffers in de zwaarst getroffen gebieden verdubbelde begin juli, omdat de gevechten zich naar dichter bevolkte gebieden hebben verplaatst.

Razan en zijn vader Samir
De achtjarige Razan* raakte zwaargewond aan één oog toen vlakbij een bom ontplofte terwijl zij en haar vader probeerden te vluchten. Ze vocht dagenlang tegen de pijn, haar familie vreesde dat ze permanent blind zou blijven. Vader Samir*: “De luchtaanval trof een pantservoertuig, een van de granaatscherven trof Razan in het oog. Ik bracht haar zo snel mogelijk naar een veilige plek, daarna verbond ik haar met mijn sjaal. Toen moesten we weer op weg. Ze vocht vijf dagen tegen de pijn. Ik had niet genoeg geld om naar een ziekenhuis te gaan. Ik vroeg Razan of ze kon zien met haar gewonde oog. Ze loog en zei ja. Ik vroeg haar om de vogels buiten te tellen, terwijl ik haar goede oog bedekte. Ze zei dat er twee waren, maar er waren er vier.”

Save the Children regelde een spoedoperatie voor Razan, die uiteindelijk haar gezichtsvermogen moet redden. Maar er zijn nog veel meer kinderen zoals zij, die niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Uitbraak van ziekten ligt overal op de loer
Zelfs als het lukt om te vluchten, komen gezinnen vaak terecht in gemeenschappen die al overweldigd zijn en waar weinig basisvoorzieningen zijn. Dat brengt mensen door het hele land in gevaar; ze worstelen om genoeg voedsel, water of medicijnen te vinden. Dat kan leiden tot een uitbraak van cholera, mazelen of difterie, ziekten die al voorkomen in Jemen en die ernstige gevolgen hebben voor zwakke of ondervoede kinderen.

Er moet onmiddelijk een staakt-het-vuren komen
Landendirecteur Tamer Kirolos van Save the Children, net terug uit Hodeidah: “Sinds de laatste keer dat ik er was, twee maanden terug, is Hodeidah nagenoeg in een spookstad veranderd. De straten zijn leeg, er zijn overal controleposten. De verwoesting door luchtaanvallen en beschietingen is duidelijk te zien. Hodeidah was al de armste regio in Jemen, het armste land in het Midden-Oosten - het kan eenvoudigweg geen nieuwe klap aan.”

“Nu de economie in duigen ligt en medische en sanitaire voorzieningen door het hele land zijn verwoest ligt een nieuwe uitbraak van ziektes op de loer. Hulporganisaties doen wat ze kunnen, maar uiteindelijk zijn onze inspanningen een pleister op een gapende wond.”

“Er moet een onmiddellijk staakt-het-vuren komen, het beschieten van burgers en burgerdoelen is onder alle omstandigheden onacceptabel. We roepen alle partijen op om aan een werkbare vrede te werken, zodat er een einde komt aan deze wrede oorlog en het lijden van 22 miljoen mensen.

*naam gewijzigd