Doodsbange Syrische kinderen ‘gevangen’ in zwaar geweld

De levens van duizenden Syrische kinderen zijn in gevaar door het toegenomen geweld in de enclave van Idlib.

De afgelopen 48 uur zijn de bombardementen en beschietingen verhevigd, en er zijn berichten over dodelijke aanvallen op burgerdoelen. Meer dan 30 scholen die worden gesteund door Save the Children moesten tijdelijk dicht vanwege het geweld.

Dinsdag werd volgens een partner van Save the Children een kamp gebombardeerd waar duizenden mensen een veilig heenkomen hadden gezocht. Honderden gezinnen, van wie er veel in tenten wonen, zijn steeds zwaarder onder vuur komen te liggen terwijl ze geen kant op kunnen.

Samer* is een vader van vier kinderen die zes weken geleden vluchtte en nu met zijn gezin in het Atmeh-kamp in het uiterste noorden van Idlib woont. Zijn gezin maakte dinsdag van dichtbij een bombardement mee; hij zegt dat zijn kinderen doodsbang zijn en voelen dat ze in de val zitten. “Om 10 uur ‘s ochtends zaten we in de tent en hoorden we de eerste bom, die viel op 70 meter afstand. De tweede viel op Al Bayan-kamp, 100 meter bij ons vandaan. Een derde viel bij een kruispunt vlakbij ons. Er kwamen zeker zes mensen om, onder wie twee kinderen. Ze zaten rond de verwarming in het kamp, ​​toen een bom viel.”

Samer vluchtte met zijn kinderen het kamp uit. “Alle kinderen zijn weg uit het kamp, iedereen is doodsbang. Het is een ellendige situatie. Het is ijskoud, we zijn in de bergen. Als we geld hadden, zouden we zelf tenten opzetten en dan zouden we niet in een kamp hoeven wonen - maar er is geen geld, er is niets.”

Syrië-directeur Sonia Khush van Save the Children: “De situatie in Idlib gaat van kwaad tot erger. We hebben een flinke stijging gezien in het aantal aanvallen, die wellicht aan tientallen mensen het leven hebben gekost. Gezinnen vluchten, maar de bommen volgen hen tot in de kampen en ziekenhuizen. De veilige plekken beginnen op te raken. Er moet direct een staakt-het-vuren komen in Idlib en Syrië, zodat humanitaire hulp het gebied in kan. De afgelopen weken zijn meer dan een kwart miljoen mensen hun huis ontvlucht, elke dag sterven er mensen.”

*om reden van veiligheid is de naam veranderd