Duizenden gezinnen ondergronds vast in Oost-Ghouta

Duizenden families in Oost-Ghouta zijn in levensgevaar nu ongekend zware bombardementen en beschietingen de enclave al 48 uur treffen.

In sommige delen van Oost-Ghouta is de vernietiging groter dan op het hoogtepunt van de Aleppo-crisis in 2016, terwijl dit drama maar een fractie van de aandacht krijgt.

4.100 gezinnen in ondergrondse schuilplaatsen
Zeker 100 mensen, onder wie tientallen vrouwen en kinderen, zouden de afgelopen 24 uur om het leven gekomen zijn; huizen zijn vernield en mensen zijn letterlijk ondergronds gedwongen. Lokale hulpverleners vertellen over 4.100 gezinnen die zich schuil houden in een netwerk van ondergrondse kelders en schuilplaatsen. Meer dan de helft zit zonder water, sanitaire voorzieningen of ventilatiesystemen, waardoor kinderen vatbaar zijn voor ziektes.
 
350.000 burgers zitten vast
Volgens onze lokale partners zijn vier ziekenhuizen, waaronder een kraamkliniek, maandag getroffen door bombardementen. De straten in Oost-Ghouta zijn leeg; het enige geluid komt van de huilende sirenes van de ambulances die slachtoffers naar de geïmproviseerde klinieken brengen. In totaal zitten meer dan 350.000 burgers vast in het gebied. Een hulpverlener in Oost-Ghouta zegt: “Sommige mensen worden door de kracht van de explosies uit hun huizen geblazen vanaf de tweede of derde verdieping. Er zijn vrouwen en kinderen die uit hun huizen vlogen en op de grond belandden, met gebroken botten.”
 
Huilende en schreeuwende kinderen
Een woordvoerder van Syria Relief zegt: “De situatie is verschrikkelijk, de vliegtuigen zijn vannacht geen seconde gestopt. Ik ging vanochtend vroeg brood halen, maar er is maar één bakkerij open en er stonden meer dan 500 mannen te wachten, dus ik kon niets krijgen. De hele nacht hoorde je kinderen huilen en schreeuwen. Ghouta was duister, er was nergens licht. De mensen willen dat de VN ingrijpt, we willen niets anders dan het stoppen van de beschietingen en de bombardementen.”
 
Verwoestingen
Recente videobeelden die zijn gemaakt door Syria Relief tonen de omvang van de verwoesting, terwijl een jongen tussen het puin zoekt naar familiebezittingen. Anas* zegt: “We waren in de kelder toen we een explosie hoorden. Toen we de volgende dag gingen kijken was ons huis verwoest. We zijn op zoek gegaan naar onze spullen, en dat blijven we doen.”
 
Satellietbeelden van de wijk Ein Terma, waar nog 18.500 mensen wonen, tonen aan dat 71 procent van de gebouwen verwoest of beschadigd is. In de wijk Zamalka is 59 procent van de gebouwen getroffen, de wijk zit al zeker twee jaar zonder water- of elektriciteitsnetwerk.
 
Onmiddellijk staakt-het-vuren nodig
De VN-Veiligheidsraad komt deze week bijeen om de crisis te bespreken. Vooruitlopend daarop stelt Save the Children dat een onmiddellijk staakt-het-vuren nodig is. Directeur van het Syrië-programma Sonia Khush van Save the Children: “De situatie is absoluut afschuwelijk. Het bombardement is meedogenloos, elk uur sterven er kinderen. Gezinnen zitten ingesloten terwijl er dag en nacht op ze wordt ingebeukt. Het doden en verminken moet stoppen. Hulp moet het gebied in, zodat slachtoffers van deze gruwelijke oorlog voedsel, medische benodigdheden en onderdak kunnen krijgen.”
 
Volgens het rapport The War on Children van Save the Children dat vorige week uitkwam, is Syrië het gevaarlijkste land voor kinderen in oorlogsgebieden. Elke dag worden de rechten van kinderen zwaar geschonden, terwijl de strijdende partijen verplicht zijn kinderen en burgers te beschermen.