Een derde Indiase meisjes vreest intimidatie op straat

Een op de drie meisjes in India vreest dat ze zal worden betast of gestalkt als ze de straat op gaat. Ruim een op de vier meisjes houdt er rekening mee dat ze fysiek kan worden aangevallen of zelfs verkracht.

Dat blijkt uit het onderzoek WINGS 2018: World of India’s Girls, dat Save the Children vandaag publiceert. Het onderzoek brengt de vrees voor de dagelijkse intimidatie op straat onder Indiase meisjes en jonge vrouwen in kaart. Meisjes houden er sterk rekening mee dat ze op straat worden nageroepen, gestalkt of betast, of dat ze andere vormen van aanranding meemaken.
 
Liever vroeg trouwen dan risico lopen op straat
Bijna de helft van de meisjes vreest voor haar veiligheid in het openbaar vervoer. Zorgwekkend is dat 40 procent van de meisjes vreest dat als ze naar de politie stappen na een incident, ze zelf de schuld krijgen of dat ze niet serieus worden genomen. Eén op de vijf ouders die voor het onderzoek werd ondervraagd, ziet liever dat een dochter vroeg trouwt dan dat ze het risico loopt dat er iets gebeurt op straat.
 
Recente incidenten in het nieuws
Het rapport WINGS 2018 komt vlak na een aantal mediaberichten over drie Indiase meisjes die tijdens verschillende incidenten in brand werden gestoken door hun belagers.
 
Impact op zelfvertrouwen en bewegingsvrijheid
Het onderzoek werd gedaan in 30 steden en 84 dorpen, verdeeld over 6 staten en 12 districten. Er deden meer dan 4.000 tienermeisjes en -jongens aan mee, en 800 ouders van tienermeisjes. “Het rapport legt het gevaar en de angst vast waarmee miljoenen Indiase meisjes elke dag worstelen, en de impact die dat kan hebben op hun zelfvertrouwen en bewegingsvrijheid”, zegt Bidisha Pillai, directeur van Save the Children in India. “Het intimideren van meisjes brengt hun toekomst in gevaar, het drijft het aantal kindhuwelijken op en het remt de ontwikkeling van meisjes.”
 
Het rapport onderkent dat de overheid en een aantal organisaties goede stappen hebben gezet om het probleem aan te pakken. Er moet echter meer moet gebeuren, ook omdat intimidatie en misbruik vaak niet gemeld worden. Het rapport concludeert verder dat:

  • ruim twee derde van de tienermeisjes zegt dat ze hun moeder in vertrouwen zouden nemen als ze op straat worden lastiggevallen.
  • bijna de helft van de tienermeisjes zegt dat als hun ouders erachter zouden komen dat er op straat iets was voorgevallen, ze hun dochters vermoedelijk zouden verbieden alleen de straat op te gaan en zo hun bewegingsvrijheid zouden inperken.

Ruim 30 aanbevelingen
In het rapport WINGS 2018: World of India’s Girls staan meer dan 30 aanbevelingen die het voor meisjes veiliger moeten maken op straat. Daarbij gaat het onder meer om beter opgeleide politie, het aannemen van meer vrouwen bij de politie, betere straatverlichting en het opzetten van zelfhulp-, kinder- en moedergroepen. Ook zou er een verplichte training moeten komen voor chauffeurs in het openbaar vervoer (en Uber) en zou er meer politieke inzet moeten komen op het onderwerp. Pillaj: “Elk kind heeft het recht zich veilig en beschermd te voelen in de openbare ruimte en als dat recht wordt geschonden, moeten ze erop kunnen vertrouwen dat hun klacht serieus wordt genomen.”

More Than Brides Alliance
Save the Children strijdt via de More Than Brides Alliance samen met Simavi, Oxfam Novib en de
Population Council tegen kindhuwelijken in onder meer India. Meisjes en jonge vrouwen worden in staat gesteld om hun toekomst in eigen hand te nemen door hen betere toegang te geven tot een opleiding en economische vooruitgang, door extra voorlichting te geven, betere beschermingssystemen op te zetten voor meisjes die het risico lopen uitgehuwelijkt te worden of die eerder uitgehuwelijkt werden, en door wetten en regelgeving veranderd te krijgen. 
 
Save the Children in India
Save the Children werkt in 20 staten in India en richt zich met name op onderwijs, gezondheid en de veiligheid van kinderen en jongeren.